Svar: Søvn uden flaske - igen igen
Kære mor til to
Tak for dit brev og det er dejligt at høre at det går stille og roligt fremad, i hver fald kører det langt bedre om dagen nu, men nætterne skal naurligvis også fungere:)
Du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke vågner om natten, fordi hun har ondt i ørerne eller lignende. Hyppige opvågninger, gråd, mootorisk uro, behov for at være i favn, komme op og blive vugget kan godt være tegn på at hun har ondt i ørerne .Har hun været forkølet? Det kan være en god idé at overveje om hun bør få ørerne tjekket.
Du skal også sikre dig, at hun ikke vågner, fordi hun er sulten og tørstig. Du fortæller at hun i øjeblikket har nedsat appetit - måske fordi der er sygdom på vej og måske også forklaringen på at hun søger flasken ekstra meget.
Derudover, så lyder det som om at hun godt kan begynde at undvære flasken før sin middagslur og du kunne prøve at tilbyde hende en kop med mælk her i stedet. De to flasker i døgnet, kan så med fordel tilbydes aften og sen aften, for at se om du på den måde kan fylde hende lidt ekstra op til natten. Sammen med en godnatgrød kan det måske give lidt ekstra mæthed og dermed længerevarende søvn.
Du kan også prøve at udskifte erstatningen til en anden type, da de smager forskellligt, ligesom du også kan prøve med en vælling, for at se om hun bedre vil kunne lide smage af dette og derfor vil drikke lidt mere.
Og så lyder det også lidt som om at problemet hos jer hænger sammen med at jeres datter har lært at hun skal have enten flaske eller sut i munden for at sove og måske har det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn. Det handler om at hun er vant til at sove med sutten, falde i søvn med sutten og vant til at du giver hende den i munden, når hun så vågner om natten.
Når vi sover, så sover vi først let, så dybere og dybere, så let igen, og vi har også drømme søvn ind imellem disse forskellige stadier af søvn. Når jeres datter falder i søvn, så har hun sin sut, men når hun så sover, så slappes alle muskler i kroppen og sutten falder ud. Så vågner hun lidt op, sover lettere og registrerer at sutte mangler, hun rejser sig, småklynker eller lignende og du kommer og putter sutten i munden på hende, hvorefter hun så falder til ro og sover igen. Hun har altså ligesom lært at hun kun kan sove, når hun har sin sut i munden ...
Det er uhensigtsmæssigt både for dig og for hende - men især for dig, fordi det kræver at du skal stå op flere gange om natten, for at give hende sut ... Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kunne lære din datter at sove uden at få sutten i munden hver gang og ...
... det ville være rigtig godt, hvis hun også selv kunne finde sin sut, hvis du kunne gøre hende mere selvhjulpen her.
Det vil være godt at lære hende det om dagen først og du skal gøre det til en vane altid at give hende sutten i hånden, så hun selv kan putte den i munden. Det er ikke dig, der putter den i munden på hende. Når hun kan bevægelsen om dagen, kan hun også om natten.
Så skal du komme nogle ekstra sutter i hendes seng, og så hjælpe hende med at finde sutten selv, når hun vågner og har brug for den - føre hendes hånd, mærke efter, finde en sut og selv putte den i munden. Du kan evt. koble sutten på en klud, fordi det kan gøre det lettere for hende at finde den.
Når hun vågner om natten, så prøv om du ikke med beroligende ord, kærtegn, stillingsskift osv. kan få hende videre i søvnen, uden at få noget i munden ... det vil hjælpe jer på sigt. Beroligende ord vil du på sigt kunne sige på afstand, så hun kan høre at du er der, hun vil selv kunne skifte stilling og finde en måde at sove videre på og kan hun så også selv finde sin sut, hvis hun har brug for det, så er I nået langt …
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
som jeg læser dit brev, så kan du godt lige nu få hende videre i søvnen uden sut eller flaske i munden - men det kræver, at du putter hende i dynen og går rundt med hende i dine arme og vugger hende igen og igen og igen og … Og det er erfor uhensigtmæssigt, at hun har lært at det enten er sut/flaske i munden eller vugges i favn - og det er også det du jo mærker og derfor du skriver.
Kan du ikke sove sammen med hende i en periode? Det at I ligger sammen om natten, at du er lige ved siden af hende, kan lægge dine hænder på hende, hun kan tumle rundt, sove på din mave eller hvad hun nu har behov for - hvad der nu virker og giver hende den nærhed og tryghed som hun viser behov for - kan lære hende at hun ikke behøver komme op og blive gået med, men at du stadig er der, helt tæt på og hun stadig får masser af fysisk kontakt. Og samtidig kan du så mininere behovet for at have enten sut eller flaske i munden.
En rytme om aftenen, hvor I spiser aftensmad kl 18, herefter kommer hun i bad, gøres klar til natten, tilbydes godnatgrød i køkkenet f.eks. kl 19.30, får børstet tænder og så bliver hun puttet med flaske ca kl 20 og får flaske igen sen aften eller først på natten - og herefter sover hun så uden flaske til næste morgen tidlig. Men med mor hos sig, masser af nærvær og nærhed - kærtegn, beroligende ord, men uden at komme op og og rundt og uden at sutten behøver være i munden igen og igen…
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig