Annonce

Annonce

Svar: Manglende interesse for måltider


19. november 2014

Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære AL

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt, at jeres datters appetit er nedsat. Selvom hun løber rundt og bruger meget energi, så vokser hun ikke længere helt så hurtigt og spiser derfor ofte mindre. Samtidig så vil hendes naturlige lyst til at komme i munden og undersøge ve at smage og bruge munden ofte forsvinde nu - og i stedet for at putte mad i munden, så er det nu mere spændende at komme maden op i vandglasset, tygge på maden og tage det ud af munden, for at se hvordan det ser ud … og også se hvordan I reagerer:)

Hun vil naturligt også være træt sidst på dagen og det kan derfor være ekstra svært at koncentrere sig om aftensmaden. Hun vil have svært ved at overskue et måltid og svært ved selv at spise, fordi hun er træt. Det kan hjælpe lidt på overskuddet og lysten til at spise, hvis hun selv kan kravle op på sin høje stol og sætte sig parat, når det er spisetid:) Og det vil ofte også hjælpe at lade hende sidde på skødet hos jer lidt og få lidt fra jeres tallerken, før hun så igen kommer tilbage til egen stol eller får lov til at lege på gulvet. Og ja - hun forstår stadig ikke, hvorfor I sidder og spiser i stedet for at lege med hende, men det lærer hun stille og roligt hen af vejen:)

Giv hende kun lidt mad af gangen, så hun kan overskue måltidet og sørg for, at der altid er noget hun kan lide og derfor går igang med at spise. Server gerne maden af ensfarvede tallerkener og gerne af en tallerken inddelt i rum, så der ligger lidt forskelligt i hvert rum. Brug også gerne sovs, dressing eller lignende dyppelse, som nogle ...


Annonce

... gange kan gøre det lidt sjovere at spise.

Køkkenet lukker ikke efter aftensmaden - hun må meget gerne få en godnatgrød eller en frikadelle og et kvart stykke rugbrød, eller måske en banan og en kop mælk, som en fast del af sit putteritual :)

Det lyder som om, at hun lige nu er ekstra sulten om eftermiddagen - udnyt dette så hun her ikke kun får frugt, men giv hende rester fra aftensmaden og/eller lav evt. en råkost til hende. Det kan være f.eks. meget fint revet gulerod, sammen med lidt æble og rosiner - og har hun spist lidt grønt på denne måde eller fået lidt rester fra dagen i forvejen, så behøver I ikke bekymre jer så meget om, at hun nogle dage spiser mest pasta til aftensmad.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I weekenden, hvor I oplever at hun ikke spiser så meget, - det er okay. Sørg for at hun stadig får så varieret en kost som muligt, så hun dækkes ind og prøv at se på hendes indtag over flere dage. Giv hende mange små måltider hele dagen igennem, så hvis hun ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser hun måske mere til det næste og der går ikke for lang tid imellem måltiderne :)

Giv hende mad som mætter godt, fiberholdige og proteinrige måltider, hold igen med søde sager, saft og lignende. Vand er den bedste tørstslukker. Brug sunde fedtstoffer - via f.eks. fisk - det kan være fiskepålæg som torskerogn, fiskefrikadeller, makrel i tomat og lignende. Avokado er også godt :)

Og sørg for faste spisetider - jo mere vil hun fornemme behov for at spise og føle sult, når hun sætter sig til bords:)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce