Svar: Mad og ondt i maven 4 1/2 måned
Hej med dig
Tak for dit brev:)
Tommelfingerreglen om at barnet skal indtage 1/6 af sin vægt i døgnet gælder kun indtil barnet er 4 måneder. Det kan derfor være helt okay, at din dreng indtager mellem 750-1000 ml mælk i døgnet - så længe han tager på og dermed optager næringen af mælken og udvikler sig som han skal, så er det rigtig fint - og det er måske derfor du ikke rigtigt synes at læge og sundhedsplejerske er helt så bekymret som du selv er…:)
Derudover er det rigtig fint, at du er begyndt med lidt skemad, - det er også med til at sikre din dreng lidt ekstra næringsstoffer og det skal komme ud over hans vanlige indtag af mælk.
For at finde ud af, om han har mælkeallergi, så er det nødvendigt at "provokere" ham med mælk. Dette gøres altid i samarbejde med læge eller børneafdeling. Det handler om at han i en periode skal tilbydes specielerstatning (altså en diæt uden mælk) og derefter så tilbydes han så almindelig erstatning - hvis han har mælkeallergi, så vil hans symptomer forsvinde under diæten og komme tilbage, når han provokeres. Jeg synes det vil være relevant at I taler med jeres læge om den forskel I oplever alt efter om I giver ham Allomin/NAN eller ...
... Nutramigen.
Når man har mælkeallergi, så tåler man ikke proteinerne i mælken. Man kan også have laktoseintolerance, hvor man ikke kan nedbryde laktose i tarmen. Symptomerne på dette vil være diarré, mavesmerter, oppustethed - og symptomerne minder derfor meget om mælkeallergi og det kan være svært at finde ud af, hvad der er hvad, hos så lille et barn - igen skal I drøfte det med jeres læge.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man kan købe f.eks. NAN H.A. som er en erstatning hvor proteinerne er delvist hydrolycerede. Der er altså en delvis effekt i forhold til allergi og I kan forsøge om dette vil hjælpe jer - det kunne være et muligt alternativ til de erstatninger, som I forsøger jer med lige nu og den er billigere end specielerstatningerne. Hvis problemet er laktose, så er Nutramigen så vidt jeg ved uden laktose - og det kan være forklaringen på, at han bedre tåler denne…
Jeg synes, at det er helt relevant, at du drøfter med jeres læge, hvorvidt jeres dreng kan have laktoseintolerance eller mælkeallergi og hvordan du så skal forholde dig. Der er jo tydelig forskel på, om han får Nutramigen eller Allomin/NAN pro og det må der være en forklaring på…
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.