Svar: Middagslur - 3 år, 4 mdr.
Hej med dig
Man siger faktisk at ca. 60 % af de 3 årige har brug for et hvil midt på dagen - det er faktisk rigtig mange børn og derfor bør børnehaver være indrettet sådan, at børnene har mulighed for at få en middagslur…
Jeres dreng er tydeligt træt sidst på dagen og han falder i søvn i løbet af få minutter, når I kører hjem på cykel - og det er jo ikke fordi han sidder i en blød autostol og det er varmt - han lyder oprigtigt træt. Du fortæller også at han ofte sover en lille lur derhjemme.
Middagsluren er vigtig for børns trivsel og udvikling. Det at sove midt på dagen har betydning for barnets humør og overskud, det styrker immunforsvaret, det hjælper barnet med at bearbejde indryk og oplevelser og få disse lagret i hjernen, det hjælper barnet med at vokse osv. Og så er det sådan, at dagslure kan reparere på nattesøvnen - men ikke omvendt. Ved at få en lur i løbet af dagen kan barnet altså kompensere for en evt. dårlig nattesøvn, men man kan ikke springe dagssøvnen over og regne med at barnet så "reparerer" om natten.
Jeg synes der er rigtig mange ting, som taler for at jeres dreng skal have en middagslur - eller muligheden for at hvile sig. ...
... Og det er helt rigtigt netop det du foreslår - at han tilbydes et middagshvil og hvis han falder i søvn inden for ca 30 minutter, så er det super at han kom ind at hvile. Hvis han efter 30 minutter stadig ikke sover, så er det fint, at han springer middagsluren over den dag.
Og ja - så skal man naturligvis vurdere, hvordan han har det med at skulle ind og hvile… Hvis han protesterer voldsomt og bliver meget ked af det, så kan man naturligvis overveje at lade ham springe over den dag - men hvis han ret let kan overtales mod at han får en hyggestund, får læst lidt op af en bog eller lignende, så vil det være rigtig godt at lade ham sove. Det kunne jo også tænkes at en eller flere af de andre børn havde samme behov…

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg synes det vil være rigtig godt at være fleksibel, så de dage, hvor han tydeligt virker træt og til at have behov, så hjælpes ham med at få sin lur og de dage, hvor han tydeligvis ikke vil og hvor man kan fornemme, at det bliver en kamp, så springes luren over… Samværet med børnene har han jo også, når de leger om formiddagen og når de spiser sammen osv.
Håber du kan bruge dette lidt videre:)
Fortsat held og lykke og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger