Annonce

Annonce

Svar: Grovmotorisk udvikling


17. november 2014

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev, velkommen til og tak for den meget fine beskrivelse af, hvad jeres lille dreng kan motorisk:)

Han lyder faktisk til at være rigtig godt med og det lyder som om at du er meget opmærksom på at stimulere ham hele dagen igennem. Det du gør, lyder umiddelbart rigtig fint.

Det er helt okay, at han hellere vil ligge på maven på sofaen eller på en madras end på et hårdere underlag. Måske kan du lægge et tyndt tæppe på jeres skubbrikker, så han snydes til at ro at han ligger blødere end han egentlig gør og derfor vil acceptere det bedre… Og det er en rigtig god vane du har lavet, at du altid lægger ham på maven, så han starter der. Hvis du gør det mange gagne dagligt, så kommer han samlet til at ligge en del på maven:) Og ja - når han bliver træt i nakken, så lægger han hovedet ned, det er helt naturligt.

Han sidder i høj stol, når han spiser og du fortæller at han næsten sidder selv. Jeg tyder dette som at han har fin rank ryg - og naturligt falder sammen i ryggen, når han bliver træt. Helt som det skal være.

Han hopper, støder fra med benene, løfter sine ben og putter fødderne op til munden - det er perfekt, lige efter bogen:) Og han er i stand til at trække sig op at stå og holde styrken i benene, når han står. Super. Hvor holder I ham? I hænderne eller om livet? Når han trækker sig op, vil det være rigtig godt, at I holder ham godt fat i hænderne og håndledene, så han bruger sine arme og armkræfter, og generelt må I godt, også når I løfter ham op, nogle gange holde ham i hænderne og håndledene og lade ham selv trække sig op. Jo mere styrke i armene, jo mere vil han sandsynligvis også begynde at lægge sig i strakt arm, ...


Annonce

... når han ligger på maven:)

I forhold til at trille, så lyder det som om, at han sagtens kan trille fra mave til ryg og fra ryg til mave. At han foretrækker det ene mere end det andet er helt okay. Det lyder også som om, at han drejer flot om egen akse og formår at flytte sig efter legetøj og det er helt super:)

Noget I måske ikke har været så fokuserede på er luft og gyngeture, og det kunne I godt forsøge nu. Det kan være f.eks. at lægge ham på maven over en stor gymastikbold og gynge ham frem og tilbage, det kunne også være at snurre ham i f.eks. en tummelumske eller bilibo. Vi har i øret en snegl fyldt med væske. Det er vigtigt at få sat gang i de væsker, fordi det har betydning for vores motorik. Derfor skal børn vugges, drejes, rulles med, vendes på hovedet, gynges osv. fordi de derved får styrket deres motorik. Måske gør I allerede dette, når I tumler med ham, men det kan også være noget, I skal arbejde lidt mere bevidst med nu…


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder som sagt som om, at han er rigtig fint med og alderssvarende. Han er også godt med finmotorisk og lige nu bruger han måske også lidt energi på at snakke, pludre, øve sin stemme i forskellige lydstyrker osv. I hvert fald fortæller du at han laver pruttelyde med jer, når I tumler, og at han lige nu er meget opmærksom på omgivelserne, og hvad der sker omkring ham - og de fleste børn vil naturligt ikke kunne det hele på en gang. Man vil ofte opleve, at børn i perioder tager nogle motoriske spring, hvorefter de så er "motorisk mere stille", fordi de så tager nogle verbale spring, hvor de så øver lyde, kommunikation osv.

Håber du kan bruge dette lidt videre og har fået lidt ro med på vejen!

Fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce