Svar: Grød
Kære Maria
Tak for dit brev og velkommen til :) Det lyder som om at I har ramt det rigtige tidspunkt at starte med skemaden på - det lyder som om, at jeres datter tager rigtig fint imod majsgrøden:)
Jeg anbefaler normalt, at man starter med grød formiddag eller til frokost. Dette fordi jeg erfaringsmæssigt ved, at hvis man giver grød om aftenen, så vil der være en risiko for at barnet sover mere uroligt. Barnets tarme vil naturligt arbejde ekstra for at nedbryde den fastere føde, og det kan give ekstra maveuro og dermed ekstra urolig søvn - og være forklaringen på, at jeres datter så også søger brystet ekstra meget om natten.
Det kan dog også handle om, at hun får for stor en mængde grød. Det er vigtigt, at grøden i starten gives som smagsprøver, og at du ikke giver mere end ca ½ dl. af gangen. Hun skal ammes, som hun plejer - grøden må ikke erstatte en amning, men skal komme ud over hendes vanlige indtag af mælk. Netop for at hun stille og roligt opnår lidt mere mæthed. Og derudover skal hun også tilbydes vand af kop sammen med grøden, så hun også stadig får masser af væske.
Jeg anbefaler, at du giver skemad to gange dagligt, når det går godt med at spise grød til frokost - når hun virker glad for skeen og grøden, og når hun snildt kan spise ½-¾ dl. drikker fint af kop og maven følger med. Det er bedre, at give hende ½-¾ dl. to gange dagligt end ...
... 1-1.5 dl. en gang dagligt - både for at sikre plads i maven til mælken og også for at give hende variation - det vil f.eks. være rigtig fint at tilbyde hende grød til frokost og grøntsagsmos om aftenen.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre. Får ofte en ekstra amning, når dagen begynder.
Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Ammes

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover dagens 3 lur som ofte er en powernap
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 20 - tidspunktet varierer dog efter hvor sent den 3. lur ligger og hvor længe den varer
Sen aften 23-24: Ammes
Midt nat 03: Ammes - ofte trappes denne amning ud i 6 måneders alderen, hvor mængden af skemad om dagen øges.
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre og vil også anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg dig igennem måned for måned, hvad din datter kan få, hvornår og hvordan. Der er opskrifter, dagsplaner og bagerst et stikordsregister, hvis du vil slå fødevarer op - hvis I får noget at spise og du er i tvivl om, hvorvidt hun må få det, så kan du ofte finde svaret der:)
Fortsat god appetit! Og glæder mig til at følge jeres lille familie:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.