Annonce

Annonce

Svar: Sprog og udtalefejl


15. november 2014

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mo-ar:)

Tak for dit brev og hvor skønt at høre, at sproget har så godt fat hos jer. Det er simpelthen så dejligt, når børn begynder at tale - og ja, jeg kan sagtens høre det for mig, skønt, skønt!

Børn kan have forskellige sproglige udfordringer - nogle børn har problemer med at forstå sproget, andre børn har svært ved at tale sproget, nogle har problemer med ordforråd, atter andre med grammatikken osv. At jeres dreng har svært ved at udtale visse ord helt korrekt er normalt - det er altså helt normalt, at børn f.eks. siger "top" i stedet for "kop" eller siger "dut" i stedet for "sut". Det at forme lydende, lave udtalen rigtigt hænger sammen med motorik - det er for mange børn svært at placere tungen helt rigtigt i munden, for at kunne få de rigtige lyde frem.

Hos mange børn handler det derfor om, at de skal have tid til at modne de muskler, der indgår i talebevægelserne og finde ud af at lave de rigtige bevægelser med tungen osv. For andre, er det svært at holde styr på de forskellige lyde, når de forbereder det, de gerne vil sige.

En talepædagog fortalt mig engang, at når børn lærer sprog, så kan det sammenlignes lidt med en gammeldags båndoptager. De ord som barnet lærer først, de ord som ligger først på båndet, vil barnet ofte sige i længere tid - også selvom barnet ret teknisk har lært at sige det rigtigt. Der bliver hele tiden optaget nye ord på båndet, og der går lang tid før båndet bliver spolet over. Det synes jeg egentlig er et fint billede, for det betyder, at jeres dreng f.eks. i længere tid vil blive ved med at sige "dut" i stedet for "sut" - også selvom han lærer at sige "s-lyden" og f.eks. på sigt vil lære at sige "sild", "sko" eller lignende - så er ...


Annonce

... "dut" optaget på båndet, og det er det ord han derfor henter frem. På den måde vil visse udtale fejl godt kunne "hænge fast", selvom barnet egentlig kan sige det rigtigt.

Når man skal arbejde med at ændre børns sprog, så bør det altid ske i samarbejde med en talepædagog og det er rigtig vigtigt, at I ikke presser jeres dreng til at sige tingene helt korrekt. Det er rigtig vigtigt, at du viser ham, at du forstår ham, så hans lyst til at tale og kommunikere bibeholdes. Hvis du retter ham kan det betyde, at han begynder ikke at ville tale, fordi han er bange for at gøre det forkert.

Derfor er det helt rigtigt, det du allerede gør - at gentage ordene, så han hører, hvordan det lyder rigtigt. Når han f.eks. siger "min dut", så svarer du "ja, det er din sut" - uden at rette ham, men blot lade dine gentagelser være en del af jeres dialog, så han føler sig forstået og hører ordet gentaget korrekt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du synes han gennem længere tid har mange sprogfejl, så kan du altid kontakte talepædagogen i kommunen og drøfte det med ham/hende. Der er tilknyttet en talepædagog til institutionen, og du kan også få kontaktoplysninger via dem. Lige nu lyder det, du fortæller, dog super fint og helt normalt.

Der er netop udkommet en ny bog, som hedder "Dit barns sprog", skrevet af Helle Iben Bylander og Trine Kjær Krogh. Jeg har ikke nået at læse den og lave omtale af den endnu, men har skimtet den igennem, og det er umiddelbart en rigtig fin bog. Den er udgivet på Dansk Psykologisk Forlag og henvender sig til forældre med børn i alderen 0-6 år, som gerne vil støtte barnets sproglige udvikling. Måske var det interessant for jer:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med dem begge!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce