Annonce

Annonce

Svar: Søvn og atter søvn - 5 måneder


13. november 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker - og meget fine beskrivelse af jeres lille dreng og hvad I har forsøgt :)

Der er ingen tvivl om at hans udvikling spiller ind. Du fortæller, at han generelt er meget opmærksom på omgivelserne og rigtig gerne vil følge med i det hele. Du fortæller også at han ikke blot kryber, men også lægger sig op i kravlestilling og ligger og rokker frem og tilbage - det er hurtigt, han lyder til at være fremmelig, hvilket naturligvis er rigtig dejligt. Men netop når børn udvikler sig rigtig meget motorisk, så vil de naturligt sove meget uroligt. Ha en større rastløshed i kroppen, samtidig med at hans opmærksomhed på verden vil være stor og det kan være rigtig svært for ham at koble fra og overgive sig til søvnen, ligesom han vil drømme ekstra meget, fordi alt hvad han oplever skal bearbejdes i drømme.

Han er stadig en meget lille dreng, ikke fyldt 6 måneder endnu - og jeg er derfor lidt tilhænger af at du lige nu prioriterer at lægge dig med ham og amme ham i søvn, når han skal sove. Det er lige nu vigtigt at hjælpe ham med at overgive sig til søvnen, hjælpe ham med at koble fra overfor verden og også meget gerne holde ham sovende, så han får den søvn, du tydeligt fornemmer, at han har behov for og trives bedst med. Det er en god prioritering i stedet for at træne, at han skal lære at sove alene.

Så ja - lige nu tænker jeg faktisk, at der med dine egne ord "sker så meget med ham motorisk, at I nu må slå koldt vand i blodet og håbe at det løser sig med tiden" - eller måske snarere - tage det roligt og se om ikke tiden også arbejder lidt for jer, samtidig med at I holder fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt. Det er her en rigtig god idé at fortsætte med jeres dagsplan og rigtig fint, at du nu begynder at tilbyde skemad fast 3 gange dagligt, så han får morgen, frokost og aften. Giver vand af kop og ammer ham før han skal sove.

Og ja, hvis kun brystet eller din favn og nærhed kan få ham til at komme videre i søvnen, så må det være sådan lige nu - til gengæld får du så en dreng der er rolig ved at skulle sove, som får en mere fast rytme, hvor han får de lure og den søvn han viser behov for og hvor sengetiden ikke kommer til at skifte med 1-2 timers forskel, men holdes nogenlunde fast fordi han får lov til at blive ammet i søvn og finde roen på denne måde. Og senere må I så igen arbejde på at lære ham at sove, hvor han fysisk er mere og mere på afstand af jer.

Du skriver, at han helst "skal være der, hvor han næsten går omkuld før I kan lægge ham" - og det er helt rigtigt og måske er det netop her jeres udfordring er. Han har måske været for vågen og er blevet for ked af det, når I har prøvet at putte ham. Han skal netop ikke være vågen, men døsig og lige nu vil det være rigtig fint, hvis du kan lægge dig med ham, amme ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn der. Gerne nå dertil hvor han dier, slipper brystet, kikker på dig, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn. Og så lad ham ligge indtil sen aften, hvor du så ammer ham igen - evt. ammer ham, skifter ham og ammer ham, så han bliver fyldt ekstra godt op til natten og herefter lægger du ham så over i egen seng, hvor han så sover til han igen har behov for amning - gerne et sted mellem 3-5 timer… De fleste børn er dog mellem 6-7 måneder, før de helt kan undvære brystet midt nat og således blive ammet kl 23.30 og sove til klokken måske er 05… Men det kan være noget I arbejder hen imod.

Mit forslag til en dagsplan ser ...


Annonce

... således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9: Tilbydes lidt frugtmos med jerntilskud, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30 og her arbejde på at han sover mellem 5 kvarter og 1.5 time som nu.

Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes (eller flaske) og puttes til middagslur ca kl 13.30 og sover her gerne 2-2.5 time som nu.

Eftermiddag 16-17: Ammes i løbet af eftermiddagen

Hvis han ikke har sovet så lang en middagslur, vil det være naturligt at han har brug for en powernap om eftermiddagen.

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, eller tilbydes flaske og hjælpes videre i søvnen.

Midt nat 03: Evt. amning (eller flaske)

Det kan være en rigtig god idé at I indføre et drømmemåltid sen aften, så uanset om jeres dreng vågner og søger bryst eller flaske, så tilbyder I ham mælk her. Herefter kan han så stille og roligt lære at sove sammenhængende indtil næste morgen tidlig, hvor han kan tilbydes mælk igen - og på den måde lære at sove igennem om natten.

Da han både ammes og får flaske, så kan det nogle gange også være en fordel at tilbyde ham flasken i sengen eller i barnevognen eller for den sags skyld ved siden af jer liggende i dobbeltsengen - eller hvor I ligger i sengen og han ligger i sin bedside crip, så han får mælken der, hvor I ønsker han skal sove. Igen er det her vigtigt, at I giver flasken, lader ham få mælken og falde til ro, men forsøger at få ham til at slippe flasken, før han sover helt. Så han her også lærer at overgive sig til søvnen uden at have flaske i munden. Flaske kan altså gives på samme måde som brystet, sutte, slippe, trille om på siden og falde i søvn.

Jeres udfordring hænger altså sandsynligvis sammen med at han udviklingsmæssigt er meget lagt fremme og derfor har ekstra meget drømmeaktivitet og motorisk uro - og dermed får I ekstra urolig søvn. Det er dog en rigtig god idé at I får ham tjekket igennem og også får hans ører set igennem - men det lyder som om at tiden hos jer spiller ind… hvis det er en trøst at høre det…

Da I tydeligt fornemmer at det er nærheden og den fysiske kontakt han søger og har brug for, så må I give ham det. Det at han allerede kryber og viser tegn til at kravle og på den måde motorisk øve sig i rent fysisk at bevæge sig væk fra jer, vil naturligt gøre, at han også vil være ekstra tryghedssøgende. Man ser ofte først dette hos børn fra ca 8 månedersalderen, men det kan sagtens spille ind hos jer, med den beskrivelse I giver af ham og det gør det naturligt ekstra udfordrende lige nu at være forældre, fordi han har rigtig svært ved at slippe jer. Det bedste er dog at vise ham, at I er der 100 pct for ham og at I ikke forsvinder, så han igen sover godt:)

I spørger om I skal forsøge at trøste uden bryst - og nej, egentlig ikke. Lige nu skal I give ham brystet, når I fornemmer at det er nødvendigt og det er det eneste som virker. Det er som I også selv skriver "en fast, hvor han har ekstra brug for tryghed og nærhed" - og det er rigtig godt, at I lytter til det I fornemmer. I lyder til at være rigtig gode forældre, meget opmærksomme forældre og I skal lytte til jeres mavefornemmelse - det, der føles rigtigt, vil ofte også være rigtigt:)

Håber I kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen!

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce