Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn - vågner mange gange


12. november 2014

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine

Tak for dit brev og tak for dine søde ord til mig om brevkassen og mine svar:) Det er rigtig dejligt at høre, at du kan bruge de råd jeg giver!:)

Det er også rigtig godt, at I har fået skabt en nogenlunde fast dagsplan og det lyder rigtig fint, hvis jeres dreng sover 1-1.5 time om formiddagen og 1.5-2.5 time til middag. Samlet lyder det som om at han får sin søvn og har en fin evne til at regulere sit behov, så de dage, hvor han sover længere formiddagslur sover han mindre til middag og de dage, hvor han sover kortere tid om formiddagen, sover han så en længere middagslur - super! Vær dog opmærksom på at hans stå op tidspunkt om morgenen og puttetidspunkt til natten meget gerne må ligge fast:)

Det kan naturligvis spille ind, at han ikke har været helt rask og også har fået tænder, men mere sandsynligt er det dog, at hans alder lige nu påvirker hans søvn. Han er sandsynligvis rigtig godt igang motorisk og og får sig lagt i stillinger, som han endnu ikke mestrer at komme væk fra. Han triller, flytter på sig, får sig skubbet op i hjørnet af sengen og har brug for din hjælp til at blive lagt rigtigt igen, få dynen om sig, som han har skubbet af osv.

Han drømmer også, vil både kunne grine og græde i drømme. Alt hvad han oplever om dagen skal bearbejdes, når han sover og det bliver netop bearbejdet i drømme og hans drømmeaktivitet er stor. Mange børn vil i 7 måneders alderen også kunne have en periode, hvor de pludselig vågner om natten - de er ikke kede af det, men ...


Annonce

... ligger og snakker. Det virker som om at de bruger nattens mørke timer til at ligge og øve lyd. Her kan de rigtigt hører sig selv…

Du skal være meget opmærksom på, hvordan du hjælper ham, når han er urolig og vågner om natten. Det er helt okay, at du hjælper ham med stillingskift. At du lige lægger ham om på den anden side, putter dynen om ham osv. I takt med at han bliver bedre og dygtigere motorisk om dagen vil han selv kunne skifte stilling om natten. Men du skal passe på ikke at give ham noget i munden hver gang han vågner og du skriver netop at du "nogle gange giver sut, nogle gange vand og nogle gange giver bryst" - og det skaber en uhensigtsmæssig afhængighed af at der skal noget i munden - og det går ikke. Det gør ham afhængig af dig hele natten igennem og du skal prøve at minimere din hjælp.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du fortæller, at han tidlig morgen kommer over til dig og her sover godt og samtidig fortæller du at hans tremmeseng står i soveværelset ca 1 meter fra din seng. Kan din seng og hans seng ikke kobles sammen? Hvis det er muligt at tage den ene side af tremmesengen og koble sengen til din seng, naturligvis sikre at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, så vil du kunne berolige ham med dine hænder og nærhed om natten - uden at du behøver tage ham op, give ham bryst, vand, sut eller lignende - det at han kan mærke dig, fornemme at du er der vil kunne hjælpe ham videre i søvnen og samtidig vil han lære at sove i egen seng…

Håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce