Svar: Urolig søvn midtvejs
Kære Lina
Tak for dit brev :) Det er dejligt at høre, at det går så fint med at falde i søvn og at jeres datter efterhånden er blevet rigtig god til at sove selv:)
Det kan sagtens være sygdom, som er forklaringen på at jeres datter pludselig har tendens til at vågne op først på natten eller midtvejs i sin søvn. Hvis hun har haft ondt, f.eks. ondt i ørerne, så er hun blevet vækket af smertejag, når hun har sovet lidt og det kan stadig sidde i kroppen på hende, så hun stadig vågner, selvom hun ikke længere er syg.
En anden forklaring kan være at hun lige nu gennemgår en lidt svær fase. Hun er aldersmæssigt der, hvor hun begynder at få lidt fornemmelse for, at I er der, selvom hun ikke kan se jer. Hun begynder at få lidt fornemmelse for at I ikke er forsvundet, men at I sidder i stuen, når hun er på værelset. Denne fornemmelse har hun ikke haft tidligere, den kommer først nu. Og det er naturligvis rigtig dejligt, men nogle gange kan det også give et øget behov for lige at sikre sig, at I er der - og derfor gøre, at hun vågner op, og har behov for at mærke jer, se jer, for så derefter at kunne sove videre ...
... igen.
Det er også tænkeligt at hun lige nu drømmer rigtig meget og måske drømmer om adskillelse. Små børn drømmer ofte om helt konkrete ting og her f.eks. om at hun kan blive væk fra jer - og så vågner hun og græder, fordi hun drømmer og vil sikre sig, at I stadig er der.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det bedste I kan gøre er at forsøge at berolige og betrygge med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt. Nogle gange skal I måske lige trække tiden lidt for at se om hun så falder i søvn igen på egen hånd. Andre gange er I nødt til at hjælpe hende med stillingsskift, beroligende ord, få dynen på sig eller bare lægge en hånd på hende og så sover hun videre. Prøv så vidt muligt at undgå flaske, når hun vågner, og at tage hende op i jeres favn, gå rundt med hende og lignende - men forsøg om I kan få hende videre i søvnen, hvor hun er, med sin putteklud, puttebamse osv. så hun lærer at det er der hun sover og sådan det er, når hun skal sove. Netop fordi hun jo også er mere bevidst nu, så vil I også let kunne få skabt nogle vaner, som kan være svære at komme væk fra igen:)
Jeg håber at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.