Annonce

Annonce

Svar: Vågner med 1-1.5 timers interval om natten


10. november 2014

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære meget trætte mor

Tak for dit brev :)

Lige nu kan det ikke udelukkes, at jeres datter søger ekstra fysisk kontakt og nærhed og dermed også brystet, fordi hun ikke er helt frisk. Du fortæller, at hun har haft nedsat appetit og at hun har været syg og også er ved at få tænder - og når hun har ondt, så forstår hun naturligt ikke hvorfor. Hun ved ikke hvad der sker og kan ikke forholde sig til smerten, og derfor søger hun det mest trygge hun kender - brystet og din favn.

I har skrevet til mig flere gange, og I er allerede nået rigtig langt. Selvom det føles som om at de hele tiden er to skridt frem og et tilbage, så går det stille og roligt den rigtige vej, det går fremad, og jeres datters afhængighed af brystet er betydeligt nedsat nu sammenlignet med, hvordan det var for blot fire uger siden - og det er rigtig godt.

Jeg tænker dog, at I måske er ved at være der, hvor far er nødt til at tage over om natten. Du vil gerne stoppe amningen nu og det er helt okay og for at det skal lykkes, så vil det være godt at far kommer helt på banen. Jeres datter har rigtig meget brug for fysisk kontakt og nærhed og det skal hun naturligvis have, men mon ikke det er far, som skal give hende dette? Far forbindes ikke med amning og dufter ikke af mælk og kan naturligt berolige og betrygge - men det kræver, at du ikke er til stede. Derfor vil jeg foreslå at du sover i et andet rum og lader far sove sammen med jeres datter i dobbeltsengen om natten.

En plan kunne se således ud:

Indføre godnatgrød, kop af mælk, som gives i køkkenet. Herefter få børstet tænder og far lægger sig med jeres datter i dobbeltsengen, putter med hende, kærtegner, beroliger osv. Hvis hun har brug for noget i munden, så må hun en overgang tilbydes mælk eller vand (evt. af en drypfri kop) og gerne en sut, putteklud osv. Det kan godt være at hun skal puttes en lille smule senere end I plejer, for at være sikker på at hun er træt nok.

Far skal lægge sig med hende og hun må gerne putte på fars mave, ligge tæt med far, hvad der nu virker bedst. Far kan også ligge og læse lidt, synge beroligende eller lignende. Og det ...


Annonce

... foregår i dobbeltsengen, så hun har sin egen plads. Lige nu skal hun lære at sove uden bryst og mors favn og med de kærtegn og nærhed, som far kan give hende.

Far må tale beroligende, betrygge og være så rolig som mulig. Og ja, hun begynder måske at græde og protestere - og det er naturligt, for hun savner jo brystet og mors favn. Men hun er ikke alene, hun er sammen med far, som elsker hende højt, og som passer på hende og stille og roligt vil hun begynde at acceptere, at mor så ikke er der, og at far kan ligeså godt. Man siger, at der ofte går 3 nætter, så vil far kunne mærke forskel. Hun vil ikke længere være vågen i helt så lang tid og hendes gråd vil være betydeligt mindre, far vil lettere og lettere kunne trøste og berolige og dermed hjælpe hende.

Stille og roligt lærer hun så at falde i søvn ved siden af far, og når hun kan det, så kan I arbejde på, at hun puttes i sin seng. Far kan fortsætte med at putte, gøre som han plejer, læse lidt, synge lidt, putte hende med kluden, kærtegne, holde i hånden, betrygge.

Og stille og roligt kan mor så komme på banen igen og overtage det ritual, som far og datter har fået skabt. Hvor hurtigt mor kan putte er helt individuelt, måske med det samme, hvor I forsøger at putte i egen seng på eget værelse - I må her forsøge jer lidt frem og finde ud af, hvad der fungerer bedst.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Om dagen skal du så aflede din datter, når hun søger brystet. Acceptere at hun er sulten eller tørstig og tilbyde hende mad og noget at drikke - men holde fast i at amningen nu er slut. Det fungerer ikke for jer med yderligere nedtrapning, og far har rigtig svært ved at komme på banen - hvilket både du og han ønsker rigtig meget - når du ammer, og det er derfor en helt okay beslutning, at amningen stoppes nu.

Og så skal hun naturligvis tilbydes mange små måltider hele dagen igennem, så hun fyldes rigtig godt op med både mad og drikke og ikke behøver søge brystet om natten, fordi hun reelt er sulten eller tørstig. Her vil godnatgrøden dog ofte også have en god effekt.

Håber dette dette lille skub hjælper jer til at få ændret vaner:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce