Svar: Jerntilskud til mælkedranker?
Kære Bobbies mor
Tak for dit brev:)
Som udgangspunkt skal man ikke tilbyde barnet jern, hvis det tilbydes jernberiget modermælkserstatning og får mindst 400 ml mme dagligt. MEN, når der er tale om mælkedrankere, så er situationen lidt en anden.
Mælkedrankere er børn, der er så glade for at drikke mælk, at de drikker sig mætte i mælken og derfor ikke har appetit til anden mad. Hvis det står på over længere tid, så kan barnet få jernmangel på grund af den ensidige kost.
Din dreng er 8 måneder gammel og er en fysisk stor dreng og mælk vil naturligt stadig udgøre en stor del af hans indtag. Det er helt passende i forhold til hans alder og hans fysiske størrelse, at han får ca. 3 flasker i døgnet og en mængde som svarer til f.eks. 600 ml. Nogle dage får han mere, og måske kan du begynde at tilbyde ham mere vand i stedet, så hans indtag af mælk ikke øges, men stille og roligt sættes ned. Når han bliver 10 måneder vil det ofte være passende med 2 flasker i døgnet, svarende til ca 400 ml.
Når det er sagt, så har jeres dreng jo også mælkeallergi og tilbydes derfor ikke surmælksprodukter eller lignende, så får han nogle gange lidt ekstra mælk på flaske, så vil det også være helt okay. Jeg synes derfor ikke det lyder problematisk, hvis han lige nu nogle gange når op på knap 700 ml ligesom han i 10-12 måneders alderen godt på nå op på 500 ml mme i døgnet.
At han ikke er den store kødspiser behøver ikke have noget med hans mælkeindtag at gøre - og det lyder som om at han de fleste dage spiser fint og spiser varieret. Du skal naurligvis prøve at lægge de tre flasker på tidspunkter, som ikke påvirker hans indtag af mere varieret kost og jeg anbefaler at de tre flasker ligger inden middagslur, aften og sen aften.
En dagplan kan se ...
... således ud:
Morgen: Havregrød med frugt, vand af kop.
Formiddag: Bananpandekage, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til formiddagslur (uden flaske)
Frokost: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med stykker af frikadelle, fiskedelle, godt kogte pastaskruer, kogte grøntsager osv. Må også meget gerne stadig få grøntsagsmos, hvis du kan få ham til at spise det. Brug også gerne grøntsagsmos som smørbart pålæg, for at få lidt ekstra i ham på den måde. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag: Frisk frugt, frugtmos, ½ bolle med plantemargarine (uden mælk), vand af kop.
Aften: Pasta med kødsovs eller andre børnevenlige retter, hvor udgangspunktet er den mad som I andre spiser. Vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes godnatgrød, vand af kop.
Flaske og puttes til natten.
Sen aften: Flaske og sover derefter uden mælk til næste morgen tidlig
Jern findes også i brød, gryn og kartofler. En grov grød om morgenen og som godnatgrød, er derfor også en god kilde til jern. Indmad indeholder også jern og her er det rigtig fint med leverpostej:) Kød, fjerkræ og fisk er også gode kilder til jern og du må gerne give ham forskelligt kød og fiskepålæg. Og så har de grønne grøntsager som spinat, grønkål, bønner, ærter og broccoli og et fint indhold af jern og det må han også rigtig gerne få.
Mit råd til dig lige nu vil altså være, at du forsøger at holde hans indtag af mme på mellem 600-700 ml i døgnet, lægger flaskerne før middagslur, aften og sen aften og forsøger at tilbyde så varieret en kost i løbet af dagen, at hans behov for jern naturligt dækkes ind den vej igennem:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen:)
Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika