Annonce

Annonce

Svar: Kløe ved endetarmsåbningen


9. november 2014

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at I har haft lægen inde over, når I har fået behandling for orm sat i værk. Og det er rigtig godt, det er vigtigt at finde ud af, hvorfor jeres dreng klør sig.

Der kan være mange forklaringer, hvor orm er en af dem. Han kan også have en svampeinfektion ved endetarmen og nogle børn får også en perianal streptokokinfektion. Det kan give forstoppelse og dermed risiko for at han får en lille rift i forbindelse med at han har afføring - og det kan give ekstra kløe.

Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på, at han skal i bad og at hygiejnen er vigtig. Det er dog en balance, for man kan også komme til at vaske for meget. Jo mere man vasker, jo mere fedstof fjernes og hvis huden tørrer ud, så vil det klø ekstra… Det vil derfor være rigtig godt at I vasker ham med en intimsæbe, som er beregnet til nedre hygiejne, ligesom det er godt, at I smører ham med lidt creme eller salve. Det kan være inotyol eller en zinksalve eller lignende. Og I kan også prøve at bruge lidt badeolie i badevandet et par gange.

Det er vigtigt at få nedsat hans lyst til at klø sig, for jo mere han klør sig, jo mere vil det ofte klø og jo sværere bliver det at lade være og komme det til livs. Her kommer salven igen ind og derudover er behandling med binyrebarkhormon nogle gange nødvendigt (locoid cremen). Det er rigtig godt, at I fornemmer at kløen er aftaget og at det ikke længere svier - men stadig ...


Annonce

... er det vigtigt at finde den korrekte årsag.

En lille overfladisk kradserift vil ofte være hurtig til at hele, og hurtig vil sige inden for 1-2 døgn. Men en lidt dybere rift (analfissur), som det væsker fra, hvor det bløder osv. vil godt kunne vare længere tid. Her vil du ofte kunne se at huden omkring endetarmsåbningen er rød og hævet og der vil, som du skriver, kunne komme frisk blod, når han har afføring. Det er her vigtigt, at I hjælper ham med at holde maven igang naturligt, så hans afføring ikke er hård at komme af med. Jeg ved fra dit tidligere brev, at han har haft problemer med forstoppelse og det kan være nødvendigt igen at give ham afføringsmiddel i en periode eller øge ham i mængde. Det vil også være rigtig godt, hvis I kan hjælpe ham med at blive tørret og vasket, så huden og riften får så meget ro som muligt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da han har smidt bleen, kan der sagtens være en sammenhæng med, hvordan han lige får sig tørret i forbindelse med toiletbesøg, og i en periode skal I måske ind og hjælpe ham. Det kan også være at I skal købe noget ekstra blødt toiletpapir eller lade ham tørre efter med en vådserviet… Selvom han måske helst vil klare det hele selv, så kan det være en god idé, at I lige nu insisterer på at hjælpe ham, netop for at han ikke skal have ondt i numsen - det gør I sikkert allerede, men for en sikkerheds skyld nævner jeg også lige det:)

Jeg håber, I kan bruge disse overvejelser lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce