Svar: Vil ikke drikke mælk
Kære Marlene
Tak for dit brev :)
Det anbefales at jeres datter får mellem 350-500 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt. Hvis hun får min 350 ml (3.5 dl) så er hun dækket ind og hun behøver således ikke nå op på en halv liter hver dag.
Jeg synes ikke, at I skal begynde at tilbyde hende modermælkserstatning eller begynde at give hende mælk af flaske. Hun er 13 måneder gammel, og det vil ikke passe til hendes alder. Derimod er det rigtig fint, at I både forsøger med sødmælk og letmælk, og at I prøver at servere det både lunt og koldt.
I kan prøve at lave en bananmilkshake til hende - her blender I blot banan sammen med mælk, og måske hun så vil synes om det og drikke det. I kan også bruge mælk på grød og frugtmos. Det vil sige, at I ud over at bruge mælk i grøden også kan hælde mælk på grøden. Det kan I gøre på f.eks. både havregrød og øllebrød. I må også gerne en gang imellem servere gammeldags frugtgrød med mælk som mellemmåltid.
Og så er det rigtig fint, at I giver hende yoghurt og lignende surmælksprodukter. Hun behøver ikke få sit behov dækket via drikkemælk, men kan godt få det dækket af et surmælksprodukt - måske få lidt yoghurt to gange dagligt.
Derudover så vil det være rigtig godt, hvis I kan give hende ost af forskellig slags. Ost er en vigtig kilde til kalk, så at spise ost dagligt - smørost, skæreost, revet ost drysset på en ...
... varm ret osv. vil være en god kilde til kalk.
Når man spiser mælk og ost, så får man let kalk, vitaminerne B2, B12 og derudover fosfor og jod. Mælk indeholder ca. 120 mg calcium pr. 100 ml, surmælksprodukter som f.eks. yoghurt, tykmælk og ylette indeholder mellem 120-190 mg pr. 100 ml og ost indeholder mellem 500-700 mg pr. 100 gram. Det anbefales at børn i alderen 1-5 år indtager 600 mg kalk dagligt.
Man får dog også blandt andet kalk via andre fødevarer f.eks. vand. Her kan indholdet variere efter hvor i landet man bor. Der er også kalk i grønne grønsager, nødder, sardiner og fuldkornsprodukter. Derfor anbefales det, at jeres datter udover at indtage min. 350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt, spiser så varieret som muligt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis I generelt synes, at det er svært at få hende til at spise varieret nok, og hun har svært ved at spise yoghurt, ost og drikke mælk nok, så kan I overveje, om hun vil have glæde af at få en daglig multivitamintablet. Så længe hun ikke er ældre end hun er, vil det være rigtig godt at købe en tyggetablet, der kan knækkes i kvarte, så hun ikke får den galt i halsen. Det vil være en fordel at vælge en tablet, som indeholder de 10 mikrogram D-vitamin, som hun skal have dagligt - så behøver I ikke at give hende D-dråber ved siden af.
Jeg håber, I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!