Svar: Normale ritualer?
Kære mor og far til to
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres datter :)
Det er helt naturligt at børn har periode i deres liv, hvor de søger gentagelser og ritualer. Der er noget trygt og genkendeligt i at gøre ting på samme måde og børn har brug for faste ritualer. De finder naturlig stor ro i at høre den samme historie igen og igen - faktisk vil mange børn f.eks. kunne læse en historie højt, uden at kunne læse, men fordi de har hørt den så mange gange, at de kan den uden ad. Ligesom børn naturligt gerne vil have nogle faste putteritualer eller ritualer i forhold til at sige farvel til mor og far, når de f.eks. afleveres i børnehave.
Det er altså til en vis grad normalt, at børn har "tvangshandlinger", ligesom du også kan mindes, at du selv har haft som barn. Det vil ofte være i forbindelse med leg, f.eks. når I går på fortovet. og man ikke "må træde på stregerne" mellem fliserne.
Det man skal være opmærksom på er om tvangshandlingerne begynder at fylde så meget, at det bliver invaliderende for barnet. Altså at ens hverdag begynder at blive påvirket så meget, at det bliver svært f.eks. at komme ud af døren eller begynder at påvirke barnets evne til "blot at være". Tvangshandlinger er gentagende ritualer, fysiske handlinger, som styres af faste regler og systemer. Der vil ofte være tilknyttet angst eller ubehag til tvangshandlingen - følelsen af at man er nødt til at følge det bestemte ritual for at undgå angst og ubehag. Jeres datter siger direkte, at hun ikke er bange for noget, hun synes bare at det er synd for den anden kind, hånd eller lignende. Og et eller andet sted, så tænker jeg at det til en vis grad jo er meget naturligt.
Vi kan gode lide at der er symmetri i kroppen. Hvis I f.eks. masserer fødder på hinanden, så skal begge fødder helst masseres, ligesom et fodbad gælder begge fødder. Hvis man kun massere en fod eller kun bader en fod, så vil det føles forkert. I vil ...
... naturligvis ikke sige at det er synd for den anden fod, men det er måske sådan jeres datter udtrykker det, at det helst skal føles ens..
Det er en balance, hvor I naturligvis skal hjælpe hende med ikke at lade sig styre af sine handlinger, så det begynder at forhindre hende i at komme igang med dagen, lege, sige godnat osv. Og hvor I samtidig også skal observere om det bliver værre, så det er noget I vil tale med en børnepsykolog om. Der er tilknyttet en børnepsykolog til børnehaven, og I kan altid kontakte kommunens PPR afdeling. Tal også med børnehaven om, hvorvidt de oplever at jeres datter har tvangshandlinger i institutionen.
Lige nu lyder det som om at det vil være okay ikke at give det for meget opmærksomhed. Jeg tænker, at for meget fokus på det, måske også kan forstærke hendes trang til at gøre ting igen og igen… Prøv dog at lægge mærke til, om det begynder at fylde i andre situationer - både når hun siger godnat, når I afleverer hende i børnehave, når hun skal hjem til andre at lege osv. Hvis hendes behov for disse ritualer øges, så skal I være ekstra opmærksomme.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I fortæller, at jeres datter er særligt sensitiv, og det kan godt spille ind. Disse børn vil ofte have tendens til at være perfektionistiske, alt skal helst gøres rigtigt og helst første gang - og nogle gange kan det være en god idé at arbejde lidt med dette generelt. At lære hende at der er forskel på "perfekt" og "godt nok". Eller lære hende at gætte og nogle gange gætte forkert - og det er okay. At lære hende at voksne også kan lave fejl. At lære hende, at nogle ting kunne hun ikke, da hun var lille, men det har hun lært nu - og hun har øvet sig, prøvet igen og igen og pludselig kunne hun.
Der findes en rigtig fin bog, som hedder "Jeg SKAL gøre det" om tvangstanker og handlinger. Den er skrevet til børn i alderen 4-8 år og deres forældre. Den kan I prøve at kikke lidt på:)
Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Kejsersnit (Sectio Caesarea)
Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.
Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.