Brev:
Normale ritualer?
Kære Helen.
Så er vores ældste datter snart 5 år og siden jeg sidst skrev er vi flyttet, hun er startet i ny børnehave og det hele er faktisk gået rigtig godt synes vi. Vi havde en god og rigtig lang sommer sammen, hvor vi holdt fri og kom på plads det nye sted og herefter startede hun stille og roligt op i børnehaven. Hun virker til at trives derhenne, er der 20 timer i ugen og går ellers hjemme sammen med lillesøster og mor.
Mit spørgsmål er:
Hun har i lang tid (måske næsten et helt år) haft en "vane" med at vi skal give to kysser og to krammer og to vink, når vi siger farvel. Kys og kram skal være skiftevis på den ene og den anden kind. I første omgang tænkte vi, at det var helt normalt at det var rart med et fast farvelritual. På et tidspunkt gik det så op for mig, at det handlede om, at hun synes det var synd for den anden kind, hvis den ikke fik kys. Vi prøvede i første omgang bare at lade hende have sit ritual i fred og ikke gøre det store ud af det. Det begyndte dog at blive lidt anstrengende synes vi, fordi det som egentlig skulle være hyggeligt og rart for hende, blev meget kontrolleret. Prøvede derfor at snakke stille og roligt med hende om det og spørge ind til det. Det virker til, at hun også selv synes det er lidt besværligt og egentlig er med på at prøve at øve at give helt almindelige farvel-/godnatkrammer, men samtidig er det helt tydeligt, at det i en eller anden grad er ubehageligt for hende at lade være.
Hun har også fortalt, at hvis hun ...
... fx klør sig på den ene hånd, så gør hun det også på den anden - fordi det ellers er synd for den anden hånd, og nogle gange også for resten af kroppen. Vi har prøvet at snakke stille og roligt med hende om, at det er helt normalt at tænke sådan (kan også huske noget ligende hos mig selv som barn), men at det i virkeligheden ikke er synd for den anden kind fordi den jo ikke kan føle noget, og lignende. Hun virker til at forstå det i en eller anden grad, men som sagt virker det til at det er svært for hende at lade være, og hun prøver også nogle gange at "snyde" os til at give et kys på den anden kind. Jeg har spurgt hende, om det er fordi hun er bange for, at der sker noget, hvis hun lader være, men det er hun ret tydelig om, at det er det ikke. Hun synes bare det er synd for hånden/kinden/benet/osv.
Vi prøver at tage det meget afslappet og også fjolle lidt med det sammen med hende og samtidig anerkende hende i det, men er egentlig ret meget i tvivl om, hvordan vi skal forholde os til det…
Er det bare noget, der er normalt for børns udvikling eller er det noget, vi skal være opmærksomme på og forsøge at gøre noget ved?
Hun er særligt sensitiv, ligesom jeg, og tænker, at det jo også godt kan hænge lidt sammen med det. Kan i hvert fald selv huske fra min barndom, at jeg fx synes det var synd for radiatoren, hvis nogen bankede på den, hvis mine bamser ikke alle sammen lå godt, osv, osv.
På forhånd tusind tak for svar:-)
Bedste hilsner fra
mor og far til to
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. februar 2025 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.
Hej, vi har 3 børn. Én på 4,5 og to på 2,5. Tvillingerne er relativt nemme...
4. januar 2025 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.
Kære Helen Vi ved ikke hvordan vi bedst hjælper vores ældste datter på 4 år....
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
8. august 2024 | Opdragelse | 5 år, 7 mdr.
Hej Helen! Det er noget tid siden jeg har skrevet, men vi har en problematik...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder