Svar: Mad og leg - del 2
Kære Jonahs mor
Tak for dit brev :) Det lyder som om at du har nok at se til i jeres lille hjem, og jeg kan sagtens forstå, du synes det meste af dagen kommer til at gå op i måltider, den følelse ved jeg, at rigtig mange forældre har.
Det er for det første rigtig vigtigt, at I spiser sammen og spiser samme mad. Det vil sige, at når du spiser frokost og spiser rugbrød selv, så smører du også lidt brød til ham og du kan gøre det imens I sidder ved bordet. Og om aftenen skal du på samme måde lave retter, som er til jer begge. Retter med sovs og hakket kød er ofte et hit hos børn - det kan være pasta med kødsovs, boller i karry, lasagne (almindelig eller f.eks. lakselasagne), frikadeller (kød eller fiskedeller), farsbrød, kartoffelmos og millonbøf, ris med rødspætte og mild karry sovs, kogt hamburgerryg osv. Du skal altså ikke stå og lave noget til ham og lave noget andet til dig selv, I skal spise sammen mad, og I skal sidde sammen ved bordet.
Når han så er færdig med at spise, så tørrer du hans hænder og tørrer ham om munden, spiser selv færdig, hvis du ikke har fået spist nok selv, og så tager du af bordet, vasker op osv. imens han så leger lidt for sig selv.
Og så lyder det som om, at du skal tillade dig selv, at sætte kravene til dig selv og det du skal klare lidt ned:) Det er prisværdigt, at du gerne vil give ham den allerbedste mad, gerne vil være omkring ham 110% og prioritere ham højest i hverdagen - naturligvis skal du gøre dit bedste - men det vigtigste er, at han er glad, at han spiser, og at I begge trives. Og det betyder, at det er helt okay, hvis mellemmåltiderne nogle gange er en portion yoghurt, eller en købebolle i stedet for en hjemmebagt osv.
Når du vælger yoghurt til ham, så er det en god idé at gå efter typer med 1.5% fedtindhold og max 10 gram sukker pr. 100 gram. Det anbefales også så vidt muligt at købe neutrale produkter og så selv tilsætte frugt og bær, men naturligvis kan det nogle gange være lettere i hverdagen at købe et færdigt produkt, og det skal der også være plads til:) Jeg mener at f.eks. Arla Yoggi plejer at leve op til kravene.
Du skal også prøve at gøre maden interessant. Hvis du f.eks. vil pille en clementin til ham, som han kan få som mellemmåltid, så sæt jer ved bordet og lad han følge med i hvordan du piller den, giv ham et stykke af gangen og snak med ham om den og hvor dejligt den smager. Det behøver ikke tage mere end 10 minutter og det har været en god oplevelse for jer begge, og han har ...
... fået lidt frugt:) Er I ude at trille med barnevognen, kan du have lidt frugt med, som han kan sidde og gumle sig igennem, imens han sidder i vognen.
Med den alder han har, kan du give ham grøntsager der er kogt eller bagt i ovnen og gerne i en størrelse, som han kan sidde med i hånden og evt. dyppe i lidt sovs. Du må også meget gerne mose grøntsager med sovs og give ham det med en gaffel - hvis I f.eks. spiser frikadeller med kartofler og sovs, så vil det være oplagt at give ham frikadellen i stykker, som han selv spiser og du supplerer så med kartofler, der er moset med sovs. Små børn kan faktisk ofte rigtig godt lide sovs - så selvom du måske ikke selv er den store sovsespiser, så kan det være en god idé. Dressinger og forskellige former for dip kan også bruges en gang imellem:)
Grøntsager kan også bruges i kødsovs, farsbrød, frikadeller osv. Ligesom du i en lakselasagne kan komme både spinat og gulerødder eller lignende, og på den måde få lidt mere variation i ham. Grøntsager kan også bages ind i brød og boller. Du kan brug spinat, kartofler, græskar, æbler og lignende i bagværk. Og hvis du kan overskue det, så er netop hjemmebag en god måde at stimulere hans lyst til at mærke og fornemme og putte i munden - det er bedre, at han sidder og klistrer med lidt dej og smager på det, end at han spiser sand!

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal derudover forsøge at holde fokus på det, som du gerne vil have ham til. "Ind i munden skat, ind i munden", "uhmm, smager godt, dejlig mad", "må mor smage?", "Vil du smage min?" osv. Så fokus er på det at spise. Hvis du igen og igen siger nej, skaber regler om maden, hvordan han skal spise det, i hvilken rækkefølge osv. så forstærker du naturligt hans lyst til at gøre noget andet. Han har jo en alder, hvor han udvikler sig mere og mere selvstændigt og naturligt skal finde ud af, hvordan han kan påvirke verden og dermed påvirke dig.
Han afprøver hypoteser: "Hvis jeg kommer maden op i glasset, så siger mor nej?" - ja det gjorde hun - jeg prøver igen - det samme sker. Ny hypotese "Hvis jeg tørrer maden ud i håret, siger mor så også nej?" - ja det gjorde hun… osv. Han gør det ikke for at irritere dig, men fordi det er måden han lærer på og hans udforskningstrang er stor. Han er lige nu rigtigt ved at træde ind i selvstændigheds alderen, som især fylder i 1-3 års alderen, og det er helt naturligt, at han reagerer som han gør:)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit!:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.