Svar: Hvorfor sover vores datter så dårligt?
Kære trætte mor
Tak for dit brev :)
Der er højst sandsynligt flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.
For det første er det rigtig vigtigt at se på, hvor meget jeres datter sover og faktisk kan det være et helt reelt puttetidspunkt, at hun først sover kl ca 20. Det gennemsnitlige søvnbehov for en 3 årig er 12 timer i døgnet. Det betyder, at hvis hun f.eks. sover fra 20 til 07 og sover 1 time til middag, så er hendes søvnbehov dækket. Hvis hun sover længere middagslur, vil hendes nattesøvn naturligt være kortere - så hun enten sover senere eller står tidligere op.
Det er rigtig fint, at I fortsat tilbyder hende middagslur. Hun lyder til at have brug for den og det er vigtigt med det afbræk, som luren giver hende i løbet af dagen. I løbet af de næste måneder vil hun dog sandsynligvis begynde at springe sin middagslur over, og det vil naturligvis ændre på hendes nattesøvn, som så bliver lidt længere, dog ikke meget. Søvnbehovet for en 4 årig er på 11.5 time i døgnet. Så hendes behov lige nu ligger nok mellem 11.5-12 timer i alt.
Det har stor betydning, hvad tid på dagen I står op, og det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at have samme stå op tidspunkt hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend, ferie osv. Jo mere fast stå op tidspunktet er, jo større sandsynlighed vil der være for at hun sover middagslur til samme tid, og at middagsluren ikke kommer til at ligge for sent på dagen. Samtidig er det vigtigt, at I sørger for at være aktive om formiddagen. Der skal ske noget, så hun bruger sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt, og derfor naturligt føler behov for sin lur - når hun er i børnehave sker der en del og hun bliver træt på en anden måde og er derfor lettere at putte. Samtidig spejler hun sig jo i de andre børn og gør det, som hun ser de gør - og sådan er det ikke derhjemme. Her vil hun naturligt godt kunne protestere mere over at skulle sove.
Det kan være en god idé med en hvileperiode, så I ikke kræver at hun skal sove, men at hun blot lægger sig ned, slapper af. Det kan være på en madras på gulvet, og hun må meget gerne få lidt at spise før, som et rart putteritual. I kan læse lidt for hende - det gør de sikkert også i børnehaven før middagsluren, og det vil også være rigtig godt med en puttebamse, slaskedukke eller lignende, som hun fast har hos sig og som nu erstatter sutten og den tryghed og ro, som sutten tidligere har givet.
Og så kan det nogle gange hjælpe med lidt visualiseringsøvelser, lidt afslappende musik, hvor I hjælper hende med at slappe ...
... af i kroppen og finde ro - og måske falder hun i søvn og måske gør hun ikke, men det er okay. Hun er aldersmæssigt lige nu i en overgangsperiode, hvor hun nogle gange har brug for sin lur og andre gange springer den over.
Når I begynder at fornemme, at hun ikke har brug for middagsluren hjemme mere, så kan det nogle gange også være en løsning at lade hende sove så længe om morgenen, som hun kan - altså ikke vække hende. Jo senere dagen starter, jo bedre vil hun kunne holde sig dagen igennem og dermed klare sig uden lur og komme lidt tidligere i seng… Men så længe hun har glæde af luren midt på dagen, eller en hvileperiode, så er det en god idé at starte dagen tidligt, og give hende det afbræk og ro midt på dagen fremfor at sove længere.
Og så lyder det også som om at jeres datter er begyndt at drømme mere og måske er begyndt at have lidt mareridt. Det opstår ofte netop i 3-5 års alderen og det er her rigtig godt og vigtigt, at I giver hende den tryghed og nærhed, som hun viser behov for. Hun er stadig så lille, at hun ikke forstår, hvad der er virkelighed, drøm og fantasi - for hende er alt virkeligt og hun vil derfor ikke kunne forholde sig til, hvis I siger "det var bare en drøm". Derfor kan det være bedre at betrygge og berolige "du kan trygt sove, jeg passer på dig" eller lignende og være der for hende.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan også nogle gange være en rigtig god idé at tale lidt om dagen og alt hvad hun har oplevet af både gode og mindre gode ting, ting der har været svære, noget I har grinet af osv. så hun får det bearbejdet og hendes tankemylder og drømmeaktivitet derfor måske bliver mindre.
Og så kan det være en god idé at være opmærksomme på, hvad hun ser i TV. Nogle film kan virke rigtigt søde og sjove for os voksne, men kan virke skræmmende på børn. Tegnefilm kan have mange farlige lyde og stemninger, nogle film gør legetøj osv. levende, i nogle film er figurerne eller menneskerne onde ved hinanden - og når man er 3 år og meget konkret tænkende, så forstår man ikke altid hvad der sker og kan derfor godt blive bange og derfor også drømme ekstra uhyggelige drømme.
Så skal I også være opmærksomme på, om hun har brug for at komme op og tisse af før I selv går i seng. Er hun renlig eller ved at skulle være det? Nogle gange kan det have en god effekt, at tage hende stille og roligt ud af sengen, følge hende på badeværelset, hjælpe hende med at tisse og derefter blive puttet i seng igen. Herefter vil hun så måske sove nogle mere rolige og sammenhængende timer.
Jeg håber at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.
Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.
Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.
Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder