Annonce

Annonce

Svar: Perfektionistisk datter


22. oktober 2014

Kategori:
Alder:
5 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev og meget fine beskrivelse af jeres skønne datter:)

Der er nok ingen tvivl om at hun lige med hensyn til det perfektionistiske og ordenlige ligner sin far og sin farmor - det ligger nok i generne:) Men du har naturligvis ret i, at det er vigtigt, at det ikke kommer til at fylde så meget, at det forhindrer hende i at forsøge sig, prøve nyt, fordi hun bliver bange for, at hun ikke kan tingene godt nok.

Generelt kan man sige, at vi alle sammen kender følelsen af ikke at slå til, ikke at være dygtig nok eller pæn nok. Det er helt normalt at føle sådan en gang imellem, men det må ikke overskygge vores opfattelse af os selv. Det er vigtigt, at vi generelt føler os gode nok, som vi er. Det handler om selvværd og selvtillid og det spiller her rigtig meget ind, hvordan I forældre kommunikerer med jeres datter. Ikke kun, når der er noget hun forsøger som f.eks. at tegne en bjørn, men også i dagligdagen, ligesom det har betydning, hvordan I kommunikerer omkring jer selv og det I gør eller har svært ved.

Det er f.eks. uhensigtmæssigt at sige "hvor mange gange skal jeg sige det til dig?", "eller sikke noget vrøvl" eller "det er din egen fejl" - ligesom det er uhensigtmæssigt hvis I taler højt til jer selv og siger f.eks. "hvor er jeg dog et klummer", "jeg er godt nok dum", "eller "arrgh, hvor tåbelig har man lige lov til at være?" eller lignende.

I skal også være opmærksomme på, hvordan I roser hende, når hun f.eks. har tegnet en tegning. Ros kan meget hurtigt blive bedømmende og det er en god idé at forsøge at undgå dette. Bedømmende ros kan f.eks. være "det er godt nok en flot tegning, hvor er du dygtig". Hvis man roser på denne måde så kan I risikere at forstærke følelsen af ikke at være dygtig, ikke at være god nok, når hun så nogle gange tegner uden for stregerne eller måske ikke har koncentreret sig helt så meget, som hun andre gange gør.

Derfor kan det være en rigtig god idé at rose beskrivende. Det vil ...


Annonce

... sige rose det du ser og det du føler. "Ih, er den tegning til mig, tusind tak" eller "sikke nogen flotte farver du har brugt", ligesom du kan spørge ind til processen "hvad lavede du først? Himlen eller blomsterne?" - så du interesserer dig for det hun har lavet og mindre for, hvor korrekt tegningen er lavet.

Derudover er det super fint, at du forsøger nogle gange at sige "pyt", så I på den måde kommer videre, det må du gerne gøre :)

Det vil også være rigtig godt, at du taler med hende om alt de hun har lært og alt det hun kan. Fortæl hende historier om dengang hun ikke kunne gå og hvor hun faldt hele tiden og blev ved og ved for til sidst at lære det. Eller dengang hun ikke kunne tale og pegede, når der var noget hun gerne ville have - og blev rigtigt syr, når I ikke forstod, hvad det var hun mente. Så hun på n gang hører jer fortælle kærligt om hende og hun gennem det I fortæller kan høre, hvor meget hun betyder for jer og hvor højt I elsker hende (også selvom hun ikke kan alt) og så hun samtidig også hører at der er mange ting man skal lære og at hun faktisk har lært meget allerede. Nogle gange hjælper det at blive husket på de små kampe og sejre, man har haft:)

Nogle gange kan det også være en god idé at du beder hende om hjælp, fordi det er noget du ikke kan selv, eller som bedre kan lykkes, hvis du får hjælp - og efterfølgende roser hende for at hjælpe dig, for hvad skulle du gøre uden hende. Samtidig med at hun igen får en fornemmelse af at mor heller ikke kan alt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ligesom du i hverdagen også må sige "pyt" højt om noget du ikke kan eller noget du f.eks. glemmer "åh, jeg glemte at købe mælk. Pyt, det må jeg prøve at nå i morgen" eller lignende.

Hun spejler sig i jer voksne og lærer at det hun ser og høre jer gøre:)

Jeg håber du kan bruge dette videre og vil anbefale dig meget min nyeste bog "Helens bog om børn og opdragelse", hvor du kan læse meget mere om hvordan man kan rose børn hensigtsmæssigt:)

Fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce