Annonce

Annonce

Svar: Kan ikke sove - 7 mdr.


21. oktober 2014

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Caroline

Tak for dit brev og velkommen til:) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig:)

Jeg kan se ud af din dagsplan, at jeres datter både får bryst og flaske, hvilket er rigtig fint. Det ser dog ud som om at hun kun får bryst/flaske om aftenen og derudover om natten, hvis du ikke kan få hende til at sove på anden måde - og det er du nødt til at ændre.

Din datter skal have mælk, det vil sige bryst eller flaske i løbet af dagen. Hun bør med den alder hun har nu få bryst eller flaske 4 gange i døgnet og jeg vil anbefale at du tilbyder hende tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften.

Deruover skal hun have mellemmåltider, så hun får tilbudt flere måltider end hun gør lige nu. Hun skal ikke spise meget, men skal tilbydes lidt og tit. Det er en forudsætning for at kunne undvære bryst om natten, at hun tilbydes både mad og mælk nok hele dagen igennem.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30: Frisk frugt i hånden, frugtmos (evt. jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11: Ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet eller det kan være mos fra glas eller frost. Vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur ca kl 13 som nu

Eftermiddag 15: Frisk frugt i hånden at gumle på selv, og du tilbyder en flerkornsgrød med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Aften 17.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Tilbydes kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske

Ud over at jeres datter nu skal tilbydes mere mad og mælk hele dagen igennem, så er det også vigtigt, at hun lærer at falde i søvn uden at have bryst eller flaske i munden.

Da hun reagerer meget på det skift der er fra favn og ned i seng, er det vigtigt, at hun lige når at følge med i, at hun rent faktisk flyttes - det betyder ikke at hun skal lægges vågen i seng, men at skal prøve at putte hende der, hvor hun næsten sover, men ikke sover helt. Det vil sige direkte fra brystet og ned i seng og lige der, hvor hun tydeligt har svært ved at fokusere, øjnene har svært ved at holde sig åbne, hun gaber, har mælk i mundvigene og er helt slap i kroppen. ...


Annonce

... Hun sover næsten, men ikke helt - og når du flytter hende, så er hun så træt, at du med dine hænder på hendes krop og ved at være der og vugge hende, er i stand til at få hende lullet i søvn. Altså ikke vågen fra din favn, men næsten døsig.

Det kan også være nødvendigt, at du i en periode lægger dig med hende og ammer hende i din seng. Og lader hende falde i søvn der, så I helt undgår det skift, som hun lige nu reagerer så voldsomt på. Læg dig med hende og am hende og prøv så at få lirket brystet ud af munden på hende, før hun sover helt, så hun igen oplever at kunne sove uden at have brystet i munden. Du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ud af din seng og komme til skade. Du kan bruge

En anden mulighed, netop fordi I jo også giver flaske er, at I putter hende i seng, altså der hvor I ønsker hun skal sove og giver hende flaske i sengen. Stå ved hende, hold hænderne på hende, hold flasken og lad hende mærke, at I er der og lige inden hun så sover helt, så fjernes flasken. I skal gerne nå dertil, hvor hun slipper flasken, smiler, triller om på siden og sover. Vælger I denne løsning, så vil det være godt at elevere hendes hovedgærde lidt. Det kan I gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan være en rigtig god idé at koble hendes seng til jeres seng. Fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen. Igen naturligvis sikre, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Ved på den måde at forlænge jeres seng i bredden, så giver I hende mulighed for at være tæt på jer, så hun kan mærke jer, høre jer samtidig med at hun lærer at sove i sin egen seng. Hun har brug for at mærke jer helt tæt på og har brug for kontakten:)

I kan også prøve at putte hende i en voksipose, sovepose eller lignende - måske sover hun i dette om dagen i sin barnevogn. Den vil få hende til at føle sig omsluttet, lidt som når hun ligger i jeres arme og det vil gøre hende mere tryg ved at blive puttet i sin seng - skiftet mellem favn og seng minimeres fordi hun er svøbt af soveposen. I kan f.eks. om aftenen gøre det, at mor f.eks. ammer hende, herefter bliver hun skiftet og gjort klar til natten, så puttes hun i soveposen og imens hun ligger i den tilbydes hun så en flaske og falder i søvn. Og hun kan enten få flaske i favnen og flyttes eller få flasken i sengen og falde i søvn der. I skal her naturligvis sikre jer, at hun ikke får det for varmt!

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre og glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Sexliv

Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.

Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.

Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce