Annonce

Annonce

Svar: Søvn eller mangel på samme


1. oktober 2014

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor i søvnunderskud

Tak for dit brev :)

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer og der er især to ting, som jeg umiddelbart kommer til at tænke på, når jeg læser dit brev - jeres datters alder og det udviklingsspring, som hun går igennem og derudover hendes afhængighed af flasken.

Netop i 13-14 måneders alderen vil børn ofte have svært ved at overgive sig til søvnen. De græder, klynker, virker ekstra tryghedssøgende, ofte foretrækker de den ene forældre frem for den anden, de klynger sig fast, har brug for tæt fysisk kontakt. Det er helt naturligt og hører alderen til.

Man kan sige at perioden her minder lidt om den periode jeres datter gik igennem da hunvar 8-10 måneder gammel. En slags ny separationsfase. Hvor hun dengang var igang med at øve sig i at kravle, så er hun nu sandsynligvis igang med at øve sig i at gå. Hun rejser sig ved tingene, prøver at slippe og tage de første skridt og hun oplever derfor naturligt verden anderledes nu. Får flere indtryk, oplever rigtig meget og har naturligt svært ved at slippe dagens oplevelser, ligesom hun har svært ved at finde fysisk ro. Det er derfor hun klynker, rumsterer rundt, sætter sig op osv.

Den fase hun går igennem lige nu varer ofte et par måneder og derefter kommer der så atter lidt ro på igen. Omkring 16 måneders alderen begynder hun at få lidt bevidsthed om at I er der, at I ikke er forsvundet, selvom I ikke kan ses. Lige nu ved hun ikke, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Derfor er det faktisk rigtig fint, at I sover i samme rum, det kan være med til at give hende den ekstra tryghed, netop så hun sover bedre, så det skal I ikke være kede af :)

Hun er også begyndt i dagpleje og oplever derfor nu at være adskilt fra jer om dagen og selvom hun måske virker til at være kørt godt ind og trives i dagtimerne, så er det naturligt svært for hende at være hjemme fra. Derfor vil hun søge jer ekstra, søge jeres fysiske kontakt og nærhed ekstra, når I er sammen. Man kan sige at hun skal have sit "mor-far-depot fyldt op", så hun har noget at tære af, når I ikke er sammen.

Og ud over alder og udvikling, så lyder det også som om at jeres datter måske har et søvnassociationsproblem, som kort fortalt handler om, at hun er blevet uhensigtsmæssig afhængig af at få flaske. Det lyder som om at hun forbinder det at få flaske med at sove og først når I tilbyder hende flaske, så falder hun endeligt til ro og sover mere sammenhængende.

Det er rigtig vigtigt, at I ...


Annonce

... sikrer jer, at hun drikke væske nok hele dagen igennem og også spiser nok mad. Hvis hun ikke drikker nok i dagtimerne, så vil hun naturligt søge at få sit væskebehov ekstra dækket om natten.

Det er også en god idé at tilbyde hende godnatgrød, som en fast del af putteritualet sammen med lidt vand af en kop, for på den måde at fylde hende ekstra op før natten, så hun ikke vågner, fordi hun er sulten. Også selvom I oplever, at hun ofte ikke er så sulten. Måske skal den serveres lidt senere, da hun jo ofte først sover senere. Det vil sige at jeres aftenrytme f.eks. kunne være:

Aftensmad omkring kl 17.30, herefter kommer hun i bad, gøres klar til natten. tilbydes godnatgrød i køkkenet omkring kl 19, sammen med en kop mælk. Får herefter børstet tænder og puttes så til natten ca 19.30..

Og så skal mme ikke fortyndes, men derimod skal mængden skrues ned. Hun skal ikke lære at drikke vand i stedet for mælk, hun skal lære at undvære væske natten igennem og altså lære at dække sit behov i de vågne timer. Derfor er I nødt til lige nu at give hende mindre og mindre i flasken, så hun vænnes til ikke at behøve så meget væske i løbet af natten. I stedet for 200 ml, får hun 180 ml, så 160, 140, 120 osv. indtil hun kan drikke af en kop og tilsidst helt undvære.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal også kunne falde i søvn uden at have flaske i munden, og det vil være rigtig godt, at I nu introducerer en puttebamse, putteklud eller lignende, som kan tage mere og mere over og give ro og trøst, samtidig med at flasken trappes ud. I vil også kunne begynde at indføre en godnathistorie, sidde og tale lidt om dagen osv. vise hende billeder i bogen, samtidig med at hun har sin bamse og sin klud og flasken bliver til en kop og tilsidst forsvinder koppen helt - eller gives i stedet sammen med godnatgrøden og dermed lige før hun puttes. Har hun brug for væske ved sin seng kan hun på sigt tilbydes rent vand af koppen, det er bedre for hendes tænder.

I skal altså skabe et nyt ritual med bamse, putteklud, godnathistorie osv. og samtidig med at dette tager mere og mere over, så trappes flasken mere og mere ud. Både, når hun puttes om aftenen og også i løbet af natten.

Hvor meget hun skal drikke for at hendes nyrer bliver påvirket i negativ retning tør jeg ikke svare på, dette må I drøfte med lægen. Men hun skal naturligvis have sit behov for væske dækket - dog i dagtimerne og om aftenen, men ikke om natten med den alder hun har:)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en MEGET god brevkasse, hvad skulle jeg dog gøre uden den.

Mor til dreng knap 6 uger


Annonce