Annonce

Annonce

Svar: En bestemt herre


24. september 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Andreas´mor og far

Tak for jeres brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres dreng lige nu - han brager igennem selvstændighedsalderen og det stiller rigtigt store krav til jer forældre. For det er en tid, som kræver stor forståelse og omsorg, samtidig med at I naturligt også har visse regler, der skal følges og der er ting, som jeres dreng skal lære.

Børn i jeres drengs alder får ofte det der kaldes fortvivlelsesanfald. Når dette sker, så er han ikke uartig, men oprigtig ked af det. Han er skuffet over at tingene ikke er, som han gerne vil have dem, at han ikke kan finde ud af noget bestemt. Det kan være skoene, som driller, maden der falder af skeen, at I siger nej til noget han gerne vil eller lignende. Det der udløser et anfald af fortvivlelse vil ofte i jeres øjne være bagateller. Det vil være små ting, hvor I tænker at det da ikke kan være så vigtigt - men for jeres dreng er det vigtigt.

Når han får anfald af fortvivlelse, så mangler han ord. Han kan ikke fortælle jer, at han synes noget er svært eller at han synes noget er irriterende - og når han mangler ord, så reagerer han fysisk. Hele hans krop kan kollapse, så han falder sammen, triller rundt på gulvet, græder osv. Han kan også reagere fysisk ved at smide med ting eller ved at slå ud efter jer eller sparke efter jer - når han f.eks. skal have skiftet sin ble, så forstår han ikke hvorfor det er vigtigt og han kan ikke med ord sige, at han lige leger godt og gerne vil vente med bleen - og derfor viser han jer sin utilfredshed ved at sparke ud efter jer eller slå jer. Han skal naturligvis ikke hverken sparke eller slå og I må gerne sige Nej! og Stop! eller lignende, så han hører at det er forkert. Men det er rigtig vigtigt, at I viser ham forståelse. At I sætter ord på "det er også dumt med bleen men jeg skynder mig, så kan du lege igen" - så han hører, at I forstår, hvad det er han vil.

Det er meget vigtigt, at I ikke bliver vrede på ham, kalder ham hysterisk, sender ham på værelset. Det kan godt få ham til at holde op med at græde lidt, men det vil ikke hjælpe ham på sigt. Når han har fortvivlelsesanfald, så har han brug for at I sidder med ham, holder om ham og beroliger ham. Hvis I prøver at gå fra ham, så vil I sandsynligvis opleve at han går grædende efter jer "gå ikke fra mig", og det gør han fordi han netop har brug for jeres hjælp til at blive beroliget og få kroppen lidt ned i ...


Annonce

... gear. Derfor skal man ikke gå fra ham i sådanne situationer, men netop give ham trøst og hjælpe ham med at få samling på sig selv.

Nogle gange kan han godt reagere så voldsomt, at I næsten ikke kan komme i kontakt med ham og hvor I derfor er nødt til at give ham lidt tid. I skal her naturligvis sikre at han ikke kan komme til skade eller ødelægge ting, men ellers så vil det være rigtig godt at I holder jer i nærheden og signalerer ro. I kan sidde i nærheden, tale stille og roligt "sååå skat, sååå lille ven såååå", så han hører at I er der og I kan invitere ham op til jer "kom skat, kom herhen, kom", så han kan kravle op på jeres skød, når han er parat og så får han trøst og knus og kram.

Nogle gange skal I også prøve at finde ud af, hvorfor han reagerer - måske kan I finde et kompromis. Nogle gange er det måske fordi han selv vil prøve og han bliver frustreret og ked af det, fordi I gør tingene for ham. Med den alder han har, vil han som sagt gerne selv, han er igang med at udvikle sin selvstændighed og det betyder meget for ham, at han får lov. Prøv derfor nogle gange at vurdere, om han vil selv og om I kan guide ham til at kunne, så det lykkes for ham og så verden ikke bryder helt så meget sammen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når han bliver bange for en hane, så er det måske fordi han ikke ved hvad det er. Han hører lyden, men forstår ikke hvorfor den kommer eller hvor den kommer fra. Hvis I har mulighed for at besøge hanen, så han kan se den, vil det være rigtig godt og det vil også være en god idé at læse bøger om en hane, som galer om morgenen for f.eks. at vække folk, så de ved, at nu skal de stå op. Det kan være en god idé at tale om det positive ved at hanen galer, så I har fokus på at det kan være noget godt og dermed ikke noget, som han behøver være bange for:)

Det er vigtigt at I ved, at jeres dreng er nødt til at ville noget andet end jer. Han kan ikke ville det samme som jer, hvis han skal udvikle sin selvstændighed og finde ud af, hvem han selv er. Derfor vil han nogle gange være "Andreas modsat" og det er et sundhedstegn, selvom det er hårdt, jeg ved det godt:)

Jeg vil anbefale jer meget at læse min nyeste bog "Helens bog om børn og opdragelse", hvor I højst sandsynligt kan finde lidt inspiration:) Derudover så beskriver jeg blandt andet i min bog "Helens bog om gråd og trøst" nogle af de ting, som børn kan være bange for og hvordan vi kan hjælpe dem:)

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce