Svar: Skal hun have komælk?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
I 9-12 månders alderen KAN jeres datter tilbydes sødmælk og surmælksprodukter som en del af en varieret kost, og det må i denne alder udgøre en større del af hendes indtag. Men det betyder ikke, at hun SKAL have det. Det afhænger helt af, hvad hun i øvrigt tilbydes af mælk.
Du har tidligere fortalt, at du ammer mere end de to gange dagligt, som anbefales i denne alder, og det betyder at din datter højst sandsynligt får sit behov for mælk dækket via dig. Hvis man har et barn med mælkeallergi kan man således godt sikre barnets mælkebehov netop ved at amme ekstra og uden at tilbyde komælk.
Hendes samlede indtag af mælk bør i denne alder være ca 500 ml og det er alt incl. Det vil sige amning, den mælk som indgår i hendes grød og mos, mælk hun kan tilbydes af en kop, yoghurt osv.
Da din datter ikke har mælkeallergi, kan det være udmærket at tilbyde hende f.eks. lidt tykmælk eller yoghurt om eftermiddagen, så hun lærer at spise denne slags produkter. Den syrnede, lidt sure smag, er vigtig at lære at kende og jo mere ...
... varieret kost du kan give hende, før hun bliver et år, jo mere vil du forebygge kræsenhed senere hen.
Det er altid en balance imellem at tilbyde hende tilpas mængde brystmælk, men også så varieret en kost som muligt og stille og roligt skal hendes indtag af brystmælk jo nedsættes og den øvrige mad sættes op.
Hun skal stadig have jern og D-vitamin og derudover tilbydes så varieret en kost som muligt, så hun får sit behov for vitaminer og mineraler dækket. Netop mælk er en vigtig kilde til at sikre hendes behov og især sikre hende kalk, som bruges til at opbygge og vedligeholde knoglerne.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Om du vil tilbyde hende komælk og komælksprodukter er naturligvis op til dig og lige nu kan hun som sagt godt få sit behov for kalk dækket ved, at du ammer hende lidt ekstra. Når hun bliver 1 år, så anbefales det at hun tilbydes mellem 350-500 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt. Hvis hun får mindst 350 ml (svarende til 3.5 dl) mælk dagligt, så lever kosten lettere op til anbefalingerne.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika