Annonce

Annonce

Svar: Falde selv i søvn - 1 årig pige


3. september 2014

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Natteravn

Tak for jeres brev og dejligt at høre, at det går fremad - langsomt, men dog i den rigtige retning:)

Det er rigtig godt, at jeres datter ikke er afhængig af at falde i søvn med brystet i munden, men nu kan slippe brystet, trille om på side og falde i søvn. Det er dog en meget lang amning, hvis amningen varer 1-1.5 time hver aften - det skal den ikke.

Har I indført en godnatgrød, som en fast del af putteritualet? Det er vigtigt, at hun får denne så hun er fyldt godt op og med sikkerhed ikke er sulten. Godnatgrøden bør ligge ca 15 minutter før hun ammes og puttes.

Det kan være en god idé at indføre en putteklud, som følger med hende fra mors favn og over i sengen hvor hun skal sove - og det kan være en rigtig god idé at koble hendes seng til jeres seng. Men I må her forsøge jer lidt frem og finde ud af, hvad der mon passer bedst hos jer, nogle gange fungerer det også, at hun puttes på sit værelse og lærer at sove der. Det kan godt være et forsøg værd netop at hjælpe hende til at falde i søvn i egen seng, så hun stille og roligt begynder at forbinde denne med stedet, hvor hun skal sove.

Og ja - det kan godt være at du lige nu skal prøve at putte hende senere, så hun med sikkerhed er træt og kan overgive sig til søvnen - og hele tiden holde fast i dagsplanen, så hun ikke forlænger sin dagssøvn, men netop begynder at føle sig træt og parat til at sove, når hun så puttes om aftenen.

I nogle familier fungerer det at amme i stuen og derefter gå til værelset at putte. Men mange gange fungerer dette ikke. I er her igen nødt til at forsøge jer lidt frem og finde ud af, hvad der vil være bedst hos jer. Det er sådan, at det at skulle sove altid er forbundet med adskillelse fra ...


Annonce

... forældrene og når man vælger at dele putteritualet op, så amningen foregår i stuen og putningen på værelset, så kan man risikere at barnet vil protestere voldsomt. I fjerner hende jo fra jeres favn, amningen, det trygge og hyggelige i stuen og flytter hende ind på værelset og det kan forstærke følelsen af at "nu starter den forfærdelige separation" og det kan gøre hende ekstra ked af det.

Det kan også være, at det hos jer vil virke godt, at mor ammer, får hende til at slappe af og far så tager over derefter. I ved at hun er fyldt op med både grød og mælk. Hun mangler ikke noget. I ved at puttetidspunktet er rigtigt, hun er træt og parat til at sove og far putter hende så kærligt og omsorgsfuldt, dyb stemme og ro. Er hos hende, hjælper hende til fysisk ro og holder fast i at det er sovetid, og at hun trygt og roligt kan lægge sig til at sove. Hun har sin putteklud, evt. en sut og måske også en sovebamse eller lignende. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at tage en sovebamse til sig bevidst og hun er ikke helt der endnu, men I kan forsøge at introducere den og det vil måske hjælpe jer fremover.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes umiddelbart ikke at du skal stoppe amningen lige nu - det lyder som om at hun har brug for brystet og at det hjælper hende til at finde rigtig god ro, men at amningen skal afkortes - og dette ved at indføre godnatgrød, putte hende senere, evt putte hende i egen seng og måske prøve at lade far tage over selve putningen. Og hvis dette ikke fungere, så må mor naturligvis fortsat putte, men igen gerne amme og derefter putte hende i seng, så hun lærer at sove der og inden for ca 15-30 minutter.

Håber I kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke - og fortsat god lørdag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce