Svar: Lidt lun sødmælk som overgang i fravænning?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
I forbindelse med fravænning af både flaske og bryst før middagsluren, kan det være en udmærket idé at give barnet lidt sødmælk - men IKKE af flaske, derimod af en kop. Og mælken må gerne lunes lidt, så det minder lidt om den mælk, som barnet normalt får.
Om aftenen kan man på sigt gøre det samme - tilbyde godnatgrød i køkkenet sammen med en kop mælk (evt. lun mælk), herefter børste tænder, så amme eller give flaske, sammen med en godnathistorie, puttebamse osv. Og stille og roligt så stoppes amningen/flasken trappes ud, og i stedet drikker barnet så mælk af kop, får sin historie, puttebamse osv. som det er vant til. Ritualet er altså det samme, det trygge, rare og genkendelge bibeholdes og "kun" brystet/flasken fjernes.
Jeres datter er 9 måneder gammel og bør ikke få sødmælk af flaske, men kan godt få det af en kop. Man kan diskutere hvorvidt hun overhovedet skal tilbydes en flaske, for hun kan i princippet blive lige så uhensigtsmæssig afhængig af flasken som af brystet. Flasken er ikke en bedre søvnassociation end brystet er, så I risikerer at erstatte et problem med et andet… Man kan også sige, at med den alder hun har, så vil hun fint kunne få sit behov for mælk/væske dækket ved at blive ammet 2-3 gange i døgnet ...
... og derudover drikke vand og evt. lidt mælk af en kop. Hun behøver ikke lære at drikke flaske. Og flasken skal hun jo af med igen, når hun bliver 12-13 måneder…
Når det så er sagt, så vil flaske nogle gange være en rigtig god hjælp i mange familier, fordi far så kan overtage putningen. Flasken kan gives i sengen, hvor hun skal sove, så hun lærer at sove der og I ved præcist, hvor meget mælk hun drikker, når hun får flaske. Så ja - nogle gange så virker det også at erstatte brystet med flaske og på den måde lette overgangen og trappe ud, og man kan naturligvis godt tale for at give flaske i 3-4 måneder, hvis det giver roligere og bedre søvnvaner for både barn og forældre. Der er dog ingen garanti, det kan også være, at hun bliver afhængig af flasken og får rigtig svært ved at slippe den, når det så er tid… så derfor skal I vide, hvad I gør:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det anbefales, at sutteflaske bruges til modermælkserstatning, og at barnet derudover lærer at drikke af en kop. Selvom hun godt må få større mængder komælk fra 9 måneders alderen, så er de officielle anbefalinger, at i en sutteflaske bruges modermælkserstatning og ikke andet. Det anbefales, at man giver modermælk eller modermælkserstatning til barnet er 1 år.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.