Annonce

Annonce

Svar: Nærhed med et rastløst barn - hvordan?


22. august 2014

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Jonahs mor

Tak for dit brev og meget fine spørgsmål :)

Det er helt normalt, at din dreng er så motorisk aktiv som han er. Især i 12-18 måneders alderen vil hans nysgerrighed og udforskningstrang være stor. Det betyder, at han vil være i gang hele tiden - øve sig i at kravle, rejse sig, sætte sig, gå omkring, holde balancen, styre uden om forskellige ting. Han lærer med kroppen og prøver af og forsøger sig igen og igen - og det er rigtig vigtigt, at du giver ham mulighed for at bevæge sig og bruge kroppen.

Kropskontakten er stadig meget vigtig - og den kan faktisk let blive glemt, fordi barnet kan virke afvisende, ikke vil sidde stille og putte ret lang tid af gangen osv. Hos jer er der dog ikke tvivl om, at den ikke bliver glemt, for du savner det og indbyder til fysisk kontakt mange gange dagligt, og det skal du naturligvis blive ved med:)

Det du skal huske på er, at din dreng ikke siger nej til kropskontakt. Han siger ikke nej til at være dig fysisk nær - det han siger nej til er følelsen af at blive holdt fast. Han vil lige nu ikke forhindres i at bevæge sig, og det er derfor han nogle gange skubber dig væk og kravler af sted igen. Det er et sundhedstegn, og det viser at han er igang med en rigtig god og sund udvikling.

Du skal prøve at udnytte de stunder, der naturligt opstår i løbet af dagen, hvor I kan have kropskontakt. Når han selv kommer hen til dig og gerne vil op, så tag ham op, give ham knus og kram, og sæt ham så fra dig, når han er parat til dette igen. Når han bliver ked af det, slår sig, har brug for trøst, så brug tid på at trøste, puste, berolige og kramme. Når han bliver bange, forskrækket, når I er steder, hvor han føler sig lidt utryg og lignende, så tag ham i din favn, vær der, betryg ham, så han hele tiden mærker, at du er der for ham - at selvom han er på vej ud i verden, så er den faste base det altid og han kan altid komme til dig.

Det bånd der er imellem jer og som er dannet af den nærhed og omsorg, du har givet ham fra han var ganske lille, vil naturligt være der stadigvæk og jeg plejer at sige, at man måske skal se det mere som en elastik end som et bånd .I hvert fald skal elastikken nogle gange strækkes og andre gange strammes lidt - vi skal strække den, når barnet har brug for at gøre ting selv, prøv af, øve sin selvstændighed, lære af egne erfaringer og vi skal stramme den, når vi som voksne alligevel ved bedst. Børn kan have lyst til meget, men vi ved, hvad de har behov for og vi skal slække og stramme elastikken ud fra dette og naturligvis stadig med kærlighed til barnet :)

Jeg tænker også at nærhed for dig er meget fysisk - det er kys, kram, knus, at have tæt fysisk ...


Annonce

... kontakt, være hud mod hud. Og det er vigtigt og godt - vi har alle sammen brug for kropskontakt. Og den nærhed kan du stadig forsøge at skabe i hverdagen, som sagt ved at udnytte tidspunkter, hvor han tydeligt viser behov for dig. Og også ved at I går til svømning, gymnastik osv. sammen, som du selv nævner.

MEN nærhed er også at "se hinanden". Det er, at du kan glæde dig sammen med din dreng, glæde dig over små oplevelser, som I har sammen. Det er at hygge sig, når I kommer hjem efter en lang dag, at sidde og kikke i en bog, bygge et puslespil, synge en sang. At I vender en sten i haven og ser på de smådyr, der ligger derunder - han kikker på dig, smiler til dig, afventer din reaktion - og den kærlighed du her viser ham, fordi I ser det samme og deler det - det er også nærhed, og måden du viser ham, at du elsker ham.

Det er svært at slippe ham, men det er vigtigt, at du ved, at nærhed også er, at du er tilstede. At du måske sidder og læser i en bog i sofaen imens han leger på gulvet. Han kommer hen til dig, viser dig en bil - du kikker på ham og snakker med ham, så han føler sig set og mødt. Du er altså nærværende, selvom du ikke sad på gulvet og legede med ham til at begynde med…


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lige nu har han altså en alder, hvor han naturligt ikke vil have helt så meget kropskontakt som tidligere, men hvis du hele tiden viser dig tilgængelig og udnytter muligheden for knus og kram, når den er der, så han hele tiden mærker, at du er der for ham, så vil han naturligt søge dig, når han har brug for dig og du vil stadig kunne knus og kramme ham - for det har I begge naturligt brug for:)

Og når alt dette er sagt, så er der naturligvis også børn som har det svært med berøring. Nogle børn har det der kaldes for sansemotoriske problemer og de vil f.eks. ofte have svært ved at kontrollere deres krops bevægelser, og de har meget svært ved at fornemme deres krop - derfor er deres arme og hænder hele tiden i bevægelse. De bryder sig ofte ikke om at blive kærtegnet og rørt ved, og de kan også have svært ved at fornemme, hvordan man skal røre ved andre - altså hvor hårdt de trykker eller hvordan man kærtegner. De kan også have svært ved at have visse former på tøj på kroppen, de synes tøjet kradser og generes voldsomt af vaskemærker osv. der kan sidde i tøjet.

Din dreng er så lille, at det er naturligt svært for ham at sidde stille og svært at styre sine bevægelser og finde ud af at kærtegne. Men du kan naturligvis være opmærksom hen af vejen og se hvordan han udvikler sig. Lige nu hælder jeg dog mest til at det hos jer handler om alder og den store udvikling han gennemgår.

Jeg håber, du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce