Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til en god nattesøvn for mor og baby


21. august 2014

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor - til verdens dejligste datter:)

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om at I rejser en del omkring i jeres familie og det er rigtig dejligt, at I har muligheden for det og derfor kan nyde barslen og det at blive en lille familie sammen. Det vil dog naturligt være rigtig svært at skabe gode søvnrutiner, når der er flere skift i hverdagen - gode rutiner skabes af genkendelighed, tryghed og ro:)

Det lyder dog som om at der kommer lidt mere ro på nu, hvor I flytter til London og tidsforskellen vil her ikke betyde det store, da der kun er en times forskel. Samtidig er jeres datter nu 6 måneder gammel og det giver også mulighed for at få skabt nogle nye rutiner - ikke bare om natten, men for hele dagen.

For søvnen om natten afhænger af, hvordan hele dagen forløber. Tingene hænger sammen og med den alder jeres datter har, skal I til at indføre lidt flere måltider hele dagen igennem. Derudover vil det være passende med 6 amninger (eller flasker) i døgnet. Det betyder at du skal forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner og tilbydes brystet før hun skal sove. Og i takt med at hun fyldes tilstrækkeligt op med mad, vand og mælk i løbet af dagen vil hun begynde at kunne undvære brystet midt nat.

Det vil ofte være passende med to lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur - og det lyder som om at jeres datter allerede har denne rytme, så det er super fint. Hun skal som sagt stadig ammes før lur :)

Mit forslag til en dagsplan, ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 8: En lille portion havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, og du tilbyder her lidt frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Ammes og puttes til forimddagslur ca kl 10

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og stille og roligt begyndes med lidt kød eller fisk, suppleres med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til middgslur ca 13-13.30

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, samt vand af kop. Og ammes også her.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og stille og roligt begyndes også her med lidt kød og fisk i mosen, suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, det der hedder et drømmemåltid og skal her efter stille og roligt lære at sove til næste morgen tidlig, hvor hun så ammes igen.

At sove igennem, når man er 6-7 måneder gammel vil være at sove 5-6 timer uden mælk og de fleste børn (og forældre) trives med amning sen aften og tidlig morgen, så det er amningen kl 03, der trappes ud - og dette gøres netop i takt med at indtaget om dagen naturligt øges.

Du skal altså stadig amme din ...


Annonce

... datter, når hun skal sove og mælk skal indgå som en fast del af hendes putteritual. Hun må gerne blive ammet i din seng og falde i søvn ved siden af dig, - naturligvis skal du så sikre, at hun ikke kan trille ud af sengen og komme til skade, når hun sover og du går fra hende. Sen aften skal du amme hende igen og herefter kan hun så blive puttet i sin egen seng, hvor hun så kan sove til hun atter har behov for brystet og din nærhed.

Du nævner vælling og det må hun naturligvis gerne få - far må gerne give hende en flaske aften eller sen aften, hvis I tænker at det vil fungere rigtig godt hos jer og I gerne vil have far mere på banen:)

Derudover så er hun måske ved at være for stor til vuggen og skal have en ny seng og jeg vil her anbefale jer at undersøge mulighederne for at finde en seng, som kan åbnes i den side, som vender ind mod jer. Netop fordi hun er så tryghedssøgende som hun er, så vil det være en stor fordel, hvis hendes seng kan kobles til jeres seng, så jeres seng forlænges i bredden :) Naturligvis skal det være sikkerhedsmæssigt i orden. Det har den fordel, at hun kan sove i sin egen seng om natten, men du kan stadig lægge en beroligende hånd over på hende, hun kan mærke at du er der, føler sig ikke alene. Du kan vippe hende lidt, vugge hende lidt, hvor hun ligger og på den måde lulle hende videre i søvnen - du kan selv blive i din seng og far kan flytte tilbage til dobbeltsengen.

Det er vigtigt når I flytter, at hun stadig har dig hos dig og mærker dig, får brystet, nærheden og trygheden - det betyder alt. Og da hun er vant til at sove tæt med dig og stadig naturligt har behov for mælken og brystet, vil det være helt naturligt at du bibeholder amningen før hun puttes. Du må dog meget gerne prøve at amme hende og se om du kan lirke brystet ud af munden på hende før hun sover helt, så hun stille og roligt lærer at overgive sig til søvnen, uden at behøve brystet i munden. I skal på sigt meget gerne nå dertil, hvor hun ammes, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover. Og dette må du meget gerne tage med dig til London.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis hun er glad for sin slyngevugge, må du naturligvis også gerne bibeholde den og bruge den. Den kender hun jo, hun er vant til at sove middagslur i den og er derfor tryg ved den - så det vil også hjælpe hende til at sove middagslur, når I bor et andet sted. Ligesom hun også stadig må have sin kanin og musikbamse hos sig.

Godnatritualet for så lille et barn er bryst eller flaske, faste kærtegn, putteklud, beroligende ord. At du gør det samme aften efter aften, putter med hende, luller hende til ro med dine hænder, din nærhed osv. Nogle gange kan det hjælpe at amme af to omgange, så du ammer, skifter hende, ammer hende igen og hun så falder i søvn.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce