Annonce

Annonce

Svar: Søvn-flaske væk


20. august 2014

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M.

Tak for dit brev :)

Jeres dreng har fået konstateret væske på ørerne og der er ingen tvivl om at flasken hjælper ham. Når han bliver puttet og har ligget ned og sovet, så vækkes han af smertejag fra ørerne og når han så kommer op, får sin flaske, så falder han naturligt til ro. Det at komme op, det at synke mælken osv. hjælper alt sammen på trykket og dermed på smerterne fra øret og samtidig er flasken jo tryghed for ham. Han forstår naturligt ikke, hvorfor han har ondt og han søger derfor trygheden. Det er helt naturligt.

Jeg synes det vil være en god idé at I taler med lægen om muligheden for at give jeres dreng noget smertestillende i en periode. Det kan være om aftenen når han puttes eller sen aften før I selv går i seng - så I sikrer jer at han ikke vågner fordi han har ondt.

Derudover så er det en forudsætning, for at komme fra flasken, at han får både mad og væske nok hele dagen igennem. Du skriver at han spiser og drikker godt, det er rigtig dejligt og super at du er opmærksom på det. Får han også en godnatgrød om aftenen? Det vil være hele relevant og jeg vil lige sende dig en dagsplan, som den kan se ud lige nu.

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller mælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager i stykker, stykker af frikadelle, pasta eller lignende og må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop lun mælk og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, frugtmos eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ...


Annonce

... almindelige børnevenlige retter. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs… Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød i køkkenet - det kan være en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød, vand eller mælk af kop. Får efterfølgende børstet tænder.

Flaske og puttes til natten 19.30-20


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Flaske og kan her evt. også tilbydes noget smertestillende.

Jeg er helt enig med dig i at flasken hjælper på smerterne i ørerne lige nu, men det er vigtigt at få skruet hans indtag af mælk og behovet for flaske ned. Som jeg læser dit brev, så får han ikke flaske om dagen før sin middagslur og det er rigtig godt - hold fast i dette og tilbyd i stedet lidt mælk af en kop.

Om aftenen skal han stadig have sin flaske - dog også en godnatgrød, som en fast del af ritualet og så må han stadig gerne få en flaske sen aften eller først på natten alt efter hvornår han melder sig og viser behov for den. Han må godt få 180-200 ml i hver af disse to flasker.

Hvis han vågner og søger flasken igen i løbet af natten og du ikke kan få ham til at sove uden at han får sin flaske, så må du give ham flasken, men du skal forsøge at trappe ud af mængden, så han får mindre og mindre. Det er vigtigt at han ikke fyldes op med mælk om natten, fordi det vil fjerne hans lyst til rigtig mad om dagen. Det vil betyde at han så ikke spiser nok i dagtimerne og derfor igen og igen vil søge mælken om natten og det er en rigtig dum cirkel. Derfor er du nødt til at skære mængden af mælk om natten ned og samtidig forsøge at øge hans indtag af rigtig mad om dagen og som sagt indføre en godnatgrød om aftenen.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce