Annonce

Annonce

Svar: Søvn-flaske væk


20. august 2014

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M.

Tak for dit brev :)

Jeres dreng har fået konstateret væske på ørerne og der er ingen tvivl om at flasken hjælper ham. Når han bliver puttet og har ligget ned og sovet, så vækkes han af smertejag fra ørerne og når han så kommer op, får sin flaske, så falder han naturligt til ro. Det at komme op, det at synke mælken osv. hjælper alt sammen på trykket og dermed på smerterne fra øret og samtidig er flasken jo tryghed for ham. Han forstår naturligt ikke, hvorfor han har ondt og han søger derfor trygheden. Det er helt naturligt.

Jeg synes det vil være en god idé at I taler med lægen om muligheden for at give jeres dreng noget smertestillende i en periode. Det kan være om aftenen når han puttes eller sen aften før I selv går i seng - så I sikrer jer at han ikke vågner fordi han har ondt.

Derudover så er det en forudsætning, for at komme fra flasken, at han får både mad og væske nok hele dagen igennem. Du skriver at han spiser og drikker godt, det er rigtig dejligt og super at du er opmærksom på det. Får han også en godnatgrød om aftenen? Det vil være hele relevant og jeg vil lige sende dig en dagsplan, som den kan se ud lige nu.

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller mælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager i stykker, stykker af frikadelle, pasta eller lignende og må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop lun mælk og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, frugtmos eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ...


Annonce

... almindelige børnevenlige retter. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs… Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød i køkkenet - det kan være en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød, vand eller mælk af kop. Får efterfølgende børstet tænder.

Flaske og puttes til natten 19.30-20


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Flaske og kan her evt. også tilbydes noget smertestillende.

Jeg er helt enig med dig i at flasken hjælper på smerterne i ørerne lige nu, men det er vigtigt at få skruet hans indtag af mælk og behovet for flaske ned. Som jeg læser dit brev, så får han ikke flaske om dagen før sin middagslur og det er rigtig godt - hold fast i dette og tilbyd i stedet lidt mælk af en kop.

Om aftenen skal han stadig have sin flaske - dog også en godnatgrød, som en fast del af ritualet og så må han stadig gerne få en flaske sen aften eller først på natten alt efter hvornår han melder sig og viser behov for den. Han må godt få 180-200 ml i hver af disse to flasker.

Hvis han vågner og søger flasken igen i løbet af natten og du ikke kan få ham til at sove uden at han får sin flaske, så må du give ham flasken, men du skal forsøge at trappe ud af mængden, så han får mindre og mindre. Det er vigtigt at han ikke fyldes op med mælk om natten, fordi det vil fjerne hans lyst til rigtig mad om dagen. Det vil betyde at han så ikke spiser nok i dagtimerne og derfor igen og igen vil søge mælken om natten og det er en rigtig dum cirkel. Derfor er du nødt til at skære mængden af mælk om natten ned og samtidig forsøge at øge hans indtag af rigtig mad om dagen og som sagt indføre en godnatgrød om aftenen.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce