Svar: Hjælp til at finde ro
Hej med dig
Tak for dit brev :) Hvor har I været heldige med sommeren i Danmark i år - tror I har nydt at være her sommeren over :)
Og hvor skønt at lillebror er så aktiv og ja - det lyder faktisk helt normalt for alderen. Man kan sige, at hvor 9-12 måneders alderen er "kravlealderen", så er 12-18 måneders alderen "gå-alderen" og det er helt naturligt, at der er gang i jeres dreng hele tiden.
Hans nysgerrighed er stor og han har en indre udforskningstrang - han vil undersøge og afprøve, og det gør han i et væk. Og ja - det foregår ofte med skridt rundt i huset, langs møblerne, åbne skuffer og skabe, prøve at kravle op, ned igen osv. Og han lærer rigtig meget af det - han er rigtig god motorisk og bliver kun bedre, så derfor er det rigtig godt, hvis I forsøger ikke at begrænse det for meget:)
En stor flyttekasse, en tunnel, store madrasser og lignende, som ikke vælger, ting som han kan op i, igennem, kravle op på vil være rigtig godt. På den måde får han lov til at bruge sin krop, men bevæger sig rundt på et af jer mere fastlagt område.
For at hjælpe ham finmotorisk og til lidt mere koncentration om stille lege, så vil han måske have glæde af et tog med dyr - hvor dyrene skal puttes op i toget, som han så kan køre med eller evt. trække i en snor… En anden mulighed kan være en simpel garage med biler, hvor han skal køre tingene ind, åbne låger, biler kan køre ned af en sliske og ud på gulvet - det at bilen "kører fra ham", vil jo gøre at han så skal hente den, bringe den tilbage og sætte den op, så den kan køre igen. På den måde får han både lov til at bevæge sig rundt, men hjælpes samtidig til at koncentrere sig om at lege med biler. I skal naturligvis være opmærksomme på aldersangivelsen på disse ting - nogle er for børn fra 3 år, fordi de kan indeholde smådele, som han ikke må lege med endnu. Se om I kan finde noget der passer til børn fra ca 18 måneder, så kan han ...
... bruge det lidt tid.
Aktivitets-kuber og stativer af forskellige slags, gerne med lys, lyd osv. kan være en idé. Et fisherprice kasseapparat, er en klassiker - her skal han koncentrere sig om at komme mønter i foroven, dreje på håndtaget, trykke så skuffen åbner osv. Det kan han også synes er vældigt spændende.
Det kan også være at han vil synes det er rigtig sjovt med et rulledyr, en scooter eller lignende. Naturligvis som passer til ham i størrelsen og som han kan køre rundt på… Der findes forskellige slags og de fleste børn kan først rigtig bruge dem fra ca 1.5 år, men det bliver han jo også snart - tiden går :) I kan f.eks. se på en Mini-Wheely-Bug. Det kræver at han kan løfte det ene ben over og sætte sig på den…
Det handler jo et eller andet sted meget om at finde noget, som kan underholde ham og samtidig stimulere hans lyst til at bruge sin krop, udforske og undersøge. Og så skal det naturligvis vurdere, hvad I skal købe her og hvad der er bedre at have derhjemme:)
Gå udenfor evt med en vandkande i hænderne og lad ham vande blomsterne i haven. At gå rundt med en legetøjsgræsslåmaskine i plast kan også aktivere lidt. De fås nogle gange til mellem 50-100 kr. Det er lidt ligesom en gåvogn, bare til at gå med udenfor.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En gåvogn med lad er også en rigtig god idé, fordi han så kan koncentrere sig om at komme forskellige ting på vognen og køre med det…
Nogle gange hjælper et bad, især hvis der er mulighed for at lege med forskellige dyr, skåle, optrækkelige fisk, bøtter osv. i vandet og efterfølgende en god frottering med håndklædet og måske lidt massage af ben og fødder.
God, sund og varieret mad - hvor han ikke tilbydes for meget sukker og usunde snacks - er også vigtigt.
Og det er helt okay at du nogle gange hjælper ham med at finde ro ved at sætte ham i den høje stol eller i klapvognen :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Madras til barnevogn
En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...
Omega-3 og amning
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.
Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.