Svar: Sensitiv pige på 2,5 år
Kære Frejas mor
Tak for dit brev og velkommen til. Dejligt at høre, at du har flere af mine bøger og er glad for dem, og at du har brug min hjemmeside, tak :)
Det er helt naturligt at Freja har svært ved at håndtere, at der nu køres en ny dreng ind i dagplejen. Der giver mange ændringer i hverdagen og selvom hun er rigtig godt med sprogligt og forstår meget af det du siger, det du forklarer, så er hun stadig en lille pige, som naturligt reagere på store skift i de faste rutiner - og et ekstra barn fylder naturligt meget. Hun skal dele sin hverdag med en anden, hvilket naturligt er svært og derudover vil den nye dreng jo være ked af det, have ekstra meget brug for dagplejer, vil virke usikker, utryg osv. og hun oplever dette.
Hvis hun er en særligt sensitiv pige, så vil hun naturligt fornemme dette tydeligere end andre børn. Særligt sensitive børn bearbejder indtryk med større dybde, det betyder at hun reagerer med særlig følsomhed overfor f.eks. lyde og synsindtryk. Hun vil også blive meget påvirket af andres følelser. Et særligt sensitivt barn mærker ofte tydeligt reaktioner fra omgivelserne, hun bliver meget let "smittet" af omgivelsernes sindsstemninger - og den lille nye dreng, der er startet, vil naturligt være usikker på det hele - og det mærker hun, det fornemmer hun og det påvirkes hun af.
Jeres datter reagerer altså som hun gør, fordi hun på den ene side skal give plads til et barn mere, finde ud af at dele dagplejers opmærksomhed, dele legetøj, dele den anden dreng, som hun plejer at kunne lege med alene osv. Og hun vil samtidig reagere, fordi hun spejler den nye dreng og alle de følelser han har.
Samtidig så er der naturligt problematikken med at det er lettere at lege med ældre børn end med yngre børn - og det er igen helt naturligt, at hun har det sådan. Ældre børn er lettere at aflæse. De sender tydeligere signaler, de kan sætte ord på, forklare sig bedre - og de har naturligt en begyndende evne til at give plads, ville dele, sørge for lidt retfærdighed "du kan lege med den her, så tager jeg den her". Yngre børn har ikke denne evne. De kravler rundt, tager fat i legetøj, som ikke er deres - faktisk vil den yngre dreng naturligt interessere sig særligt for det legetøj, som Freja har i hånden - og han vil måske kravle eller gå hen til hende, tage det ud af hånden på hende osv. Og vil ...
... naturligt ikke vise samme hensyn, som større børn vil gøre.
Og det er hårdt. Det er svært, når man er 2.5 år gammel at aflæse yngre børn, hvad de vil og hvorfor de gør som de gør - og her er en rigtig vigtig opgave for dagplejer og for jer forældre. Det er rigtig vigtigt at I sætter ord på, at I forklarer, hvad den yngre dreng vil og hjælper dem med at finde ud af det. Når han kommer hen til hende, hiver i hende, tager hendes ting osv. så er det vigtigt at forklare, at han gerne vil lege og hjælpe dem med at lege sammen.
Den erfaring hun har med sig omkring sin kusine, der har været mere fysisk end verbalt reagerende har givet hende vigtig læring, men hun er stadig kun 2.5 år gammel og skal stadig lære at omgås mange forskellige børn. Hun skal lære sociale kompetencer og det betyder blandt andet at hun skal kunne udtrykke sine følelser og at hun også skal kunne se og forstå andres behov. Hun skal også lære, hvordan man skal reagere og handle i forskellige situationer og lære at indgå i forskellige relationer og skabe venskaber med andre børn.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og det lærer hun ikke ved at I fortæller hende om det, men ved at man - I, dagplejer og andre voksne - netop i forskellige situationer forklare, hjælper, viser, guider. Hun kan ikke lære det ved at få det at vide, men kun ved at opleve det - og den læring er hun rigtig godt igang med nu, og det er en god øvelse for hende, selvom det også er hårdt.
Og så skal du naturligvis derhjemme give hende den støtte og omsorg, som du kan, så hun føler sig elsket og mødt. Hvis hun mærker at hun for dig har en særlig rolle, ikke fordi hun kan noget bestemt, men fordi hun er den hun er, så får hun selvværd og det vil netop styrke hende i situationer med andre børn, som er svære. Hvis hun har et godt selvværd, så vil hun ikke føle sig truet eller presset af andre børn og vil have mere styrke til at stå igennem de situationer, som hun nogle gange føler er svære, fordi hun er en pige, som "føler dybt".
Jeg tænker også at hun i dagplejen nu får en rigtig god øvelse i at håndtere en ny situation - og det i et stadig trygt og lille miljø, så hun om et halvt års tid måske bedre vil kunne klare at skifte til børnehave, hvor hun vil møde endnu flere børn og også børn, som ikke altid er søde og gør som man bør gør…
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.