Annonce

Annonce

Brev:

Storebror og lillebror :-(


8. august 2014

Kategori:
Alder:
3 år, 8 mdr.

Storebror og lillebror :-(

Kære Helen,

Tusinde tak for dine tidligere svar- det har været til stor hjælp.

Denne gang har jeg brug for nogle gode råd omkring storebror. Storebror på 3,7 år har aldrig været specielt glad for lillebror. I starten ignorerede han mest lillebror, men som månederne er gået og lillebror jo er blevet mere og mere mobil, så skal jeg love for at jalousien i allerhøjeste grad er på sit maksimum nu. Det er virkelig, virkelig hårdt og drænende at være vidne til og vi er så kede af, at storebror er så frustreret over lillebror som han er.

Storebror vil ikke have at lillebror kravler ind på hans værelse, hver gang han ser lillebror nærme sig sit værelse så går han helt i baglås. Han græder og råber ”nej nej nej lillebror må ikke komme ind på mit værelse”. Han bliver oprigtigt ked af det og frustreret. Det svære er, at lillebror efterhånden udmærket godt ved, at der er rigtigt skægt at være inde på storebrors værelse, så han prøver konstant at komme derind. Men det eneste som møder lillebror er at storebror smækker døren i. Lillebror bliver rigtig ked af det og græder og banker på døren.

Vi har svært ved at håndtere denne situation. I starten gjorde vi som han sagde for at undgå yderligere jalousi, det vil sige at vi gik ind og tog lillebror ud. Her på det seneste er vi gået over til at sige at lillebror må altså godt være herinde, ligesom at du storebror også får lov til at lege inde på lillebrors værelse. Men skal vi bare gå tilbage til at respektere at lillebror bare ikke må komme ind på hans værelse eller hvad? For han siger også at lillebror skal gå ud hvis jeg sidder og leger med storebror inde på hans værelse, og så må jeg jo sige til ham, at lillebror kan ikke være alene i stuen mens jeg leger med dig herinde. Hvis han insisterer på at lillebror skal gå ud, så rejser jeg mig op og går ud med lillebror, hvorefter han så bliver rigtig arrig og smækker med døren og banker på væggen og får et flip. Det er virkelig frustrerende efterhånden og rigtig svært. Det gør mig også meget ondt når jeg ser lillebrors glæde i øjnene hvergang han ser storebror hvorimod storebror bare virker til at ønske ham langt væk.

Det skal lige siges at der har indimellem er øjeblikke hvor storebror kan virke til at kunne lide sin lillebror- især om morgenen. Her vågner storebror normalt først og kommer ind til os i sengen og ligeså snart han hører lillebror er vågnet så løber han ind til ham og hopper op i hans tremmeseng og der kan de godt sidde og lege sammen og vi kan høre dem grine sammen. Dette ville vi bare ønske kunne fortsætte i løbet af dagen.

Vi er meget opmærksomme på og vi har været gode til at lave ting med storebror alene uden den anden forælder og ...


Annonce

... lillebror. Dette har vi kunne mærke har en kæmpe effekt på ham for han er et helt andet barn i balance og helt rolig og dejlig behagelig at være sammen med. Men dette vender så snart vi kommer hjem til de andre.

Rigtig mange gange om dagen hører vi ham sige ”men lillebror skal ikke med”, ”men ikke lillebror”. Altså når snakker med storebror så inddrager han hele tiden lillebror i en negativ vending. Det har også eskaleret på det punkt at han aldrig tidligere har slået lillebror, men nu kan han sagtens finde på at slå, skubbe og her forleden blev lillebror bidt for første gang. Der var ikke noget tandmærke i låret heldigvis men det var nok til at lillebror blev rigtig ked af det og græd naturligvis. Hvordan reagerer vi her? Han skal jo vide at det ikke er acceptabelt at gøre lillebror ondt. Storebror har ellers aldrig slået hverken os eller andre børn før.

Når den store har legetøj i stuen går han også helt amok hvis lillebror nærmer sig. Vi har sagt mange gange at de ting som er i stuen må alle lege med, ellers må han lege med det inde på sit værelse. Er det okay at sige sådan?

Noget andet som også gør mig rigtig ked af det er, at storebror er begyndt at grine i fryd når lillebror slår sig eller bliver ked af det. Han kommer helt hen til mig og griner så han er sikker på at jeg har set ham. Han ved jo at jeg bliver rigtig ked af det og sur. Hvordan skal jeg dog håndtere alt det her på den rigtige måde? Jeg synes virkelig at det er en svær balancegang. Jeg vil ikke gøre storebror mere jaloux, men han skal også vide at vi ikke vil have at han gør visse ting.

Er der noget vi kan gøre for at få storebror til at falde lidt ned og være mindre jaloux??? Vi siger til ham mange i løbet af dagen at vi elsker ham, nusser ham og krammer netop for at give ham kærlighed. Desværre kommer vi nok også til at skælde lidt for meget ud, særligt når han slår. Vi er ellers opmærksomme på at vi ikke kører i en ond ring med at være efter storebror hele tiden. Vi prøver altid at ”starte forfra” hvis han har gjort noget som vi ikke vil have.

Han sover også dårligt om natten og kommer meget ofte ind til os flere gange. Derudover er han begyndt at proppe alt i munden. Jeg er jo klar over at børn kan gå tilbage i udviklingen pga den yngre søskende, men han siger ikke babylyde eller gør noget andet ”baby’et” samtidig. Men det er både fingre, bluse, sengetøj, legetøj osv som han gumler på. Skal vi bare ignorere det og evt tag det ud af munden på ham og aflede ham uden at snakke om det?

Jeg vil så gerne se storebror i balance igen! Det udmatter jo også ham psykisk at han har det så svært.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Kærlig hilsen

Moren med et ” ben i hver lejr”

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.

4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd

Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Leg med voldsomme ord

Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Selvværd og selvtillid

Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce