Svar: Sover 30 min om dagen
Kære Christians mor
Tak for dit brev og velkommen til :)
Der kan være rigtig mange ting som spiller ind på din drengs søvn om dagen og som forklarer, hvorfor han har svært ved at sove sammenhængende. Det lyder dog som om at tryghed og det at mærke dig helt tæt på har stor betydning, for når du lægger dig med ham, så kan han faktisk godt sove en længere lur midt på dagen - og det synes jeg faktisk du skal udnytte.
Jeg ved godt du skriver at "det er uholdbart i længden", men når jeg foreslår det, så er det fordi det er vigtigt, at du påvirker hans indre ur til at fornemme behov for mere søvn midt om dagen - og det kan du netop påvirke ved at du lægger dig med ham og får ham ind i en rytme, hvor han naturligt begynder at sove mere.
Hos os voksne kører det indre ur, den cirkadiske rytme, uden større problemer, men hos børn skal det hjælpes lidt på vej. Mange ting spiller ind på denne rytme - og med den alder din dreng har nu vil f.eks. måltider også have betydning. Det er derfor en rigtig god idé at du starter op med lidt skemad, hvis ikke du allerede er begyndt og at du giver ham mad til faste tidspunkter - lige nu to gange dagligt - frokost og aften. Han skal stadig have mælk som han plejer, skemaden kommer ud over det vanlige indtag af mælk.
Du skal forsøge at skabe en rytme, hvor han får skemad, efter at have sovet en lur sammen med vand af kop og så får bryst før han skal sove igen. Det er vigtigt at mælk indgår som en fast del af hans putteritual. Hvis han ...
... feks. får mælk en time før han puttes, så vil han naturligt ikke kunne sove særlig længe, før han så vågner og søger brystet igen.
Du må også gerne med den alder han har nu forsøge at starte dagen til nogen lunde samme tid hver dag - så morgenen starter til samme tid og han ikke nogle dage står op kl 06 og andre dage f.eks. kl 08. Det at starte dagen til samme tid vil skabe rytme for resten af dagen og du vil kunne passe hans måltider og lure ind dagen igennem. Jo mere stabil rytme, jo mere vil han begynde at fornemme behov for søvn - og dermed også kunne sove lidt længere - og jo mere vil han også fornemme mæthed og sult. Igen er det den cirkadiske rytme, det indre ur, som du påvirker.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur, sover her måske kun 45 minutter
Frokost 11: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl 12-12.30 - og lige nu vil det være rigtig fint at du lægger dig med ham for på den måde at holde ham sovende og vænne ham til at føle behov for en længere lur midt på dagen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16: Ammes
Powernapper evt bare 20 minutter - har evt. behov for en ekstra amning inden.
Aften 18: Tilbydes lidt mild grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Ammes
Midt nat 03: Ammes
Jeg håber at dette vil hjælpe dig lidt videre - rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.