Svar: Køkkenhygge bliver til køkkenuhygge
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Hvor dejligt at høre, at ammenedtrapningen er gået over al forventning, super!
Det lyder som om at I priorierer både mad og måltider hjemme hos jer og det er rigtig godt. Det lyder dog også som om at madlavningen måske nogle gange tager lidt længere tid end jeres knap 1 årige har tålmodighed til, og det kan man jo et eller andet sted godt forstå:)
Det er rigtig fint at du bruger babytegn og du skal endelig blive ved med det. Det er også rigtig fint, at du sætter ord på, hvad du laver og forklarer, hvad der sker - men han er naturligt stadig så lille, at han ikke kan forholde sig til din forklaring og han har heller ikke nogen fornemmelse for tid. Han ved derfor ikke, hvad det er du er igang med, kan ikke forstå, hvorfor han nogle gange må vente eller at det kan være farligt at være omkring komfuret og han kan ikke finde ud af, hvornår du så har tid til ham.
Det vil være en rigtig god idé at du:
- Sætter dig på hug, lige giver ham et kram og lidt fysisk kontakt, så han mærker at du ser ham. Den fysiske berøring er vigtig for at han forstår, at du ikke har glemt ham.
- Løfter ham op, giver ham et kys, kram og knus, sætter ord på "jeg er også rigtig glad for dig skat!" og ...
... sætter ham fra dig igen.
- Sætter ham i den høje stol, så han kommer op i en højde, hvor han kan følge med og se, hvad det er du laver. Når han sidder der, kan du vise ham, hvad du laver og kan samtidig lige kærtegne ham lidt, hvis han viser behov for det.
- Giver ham lidt smagsprøver i hånden. Det at få lidt mad at gnave på selv kan opholde ham lidt, samtidig med at han måske er sulten og derfor lidt ekstra utålmodig. At få lidt at spise kan være en god adspredelse og har han fået f.eks. lidt grøntsager før aftensmaden, så behøver du ikke være så bekymret, hvis han spiser mere kød, fisk eller pasta, når I sætter jer til bords :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Lader far tage sig af ham og lege med ham, imens du laver mad i køkkenet. På den måde kan far og søvn få lidt ekstra tid sammen uden at mor blander sig. Hvis far laver mad nogle dage, så gør I naturligvis omvendt - så den der ikke laver mad, tager sig af jeres dreng. Lige nu er I nok nødt til at dele jer lidt op og se det positive der kan komme ud af dette.
- Laver mad til to dage af gangen, så tiden i køkkenet hver anden dag bliver kortere. Det vil være til glæde og mindre frustration hos både jer og jeres dreng:)
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god sommer!
Og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.