Svar: Salt i diverse købemad, smøreost, rugbrød osv
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er korrekt, at der vil være salt i det brød, pålæg osv. du køber i butikkerne og at man derfor altid skal overveje, hvad vi giver vores børn og i hvor store mængder - samt om vi kan lave visse ting selv.
Det er ikke sådan, at din datter slet ikke må få salt, før hun fylder et år - det må hun gerne, MEN du skal ikke tilsætte salt til hendes mad og du skal overveje, hvor salt den mad du giver hende er. I takt med at hun får mere og mere familiemad, mad der tager udgangspunkt i den mad I forældre spiser, så vil hun naturligt få mere salt den vej igennem - netop på grund af de fødevarer I bruger i madlavningen. En ret der f.eks. indeholder skinke, vil naturligt have et vist indhold af salt, fordi der er salt i den skinke du køber - og du bør så ikke tilsætte yderligere salt til retten. Hvis I voksne har brug for mere salt, så bør I bruge bordsalt.
På samme måde skal du passe på med saltet, når du serverer pølser, fiskefrikadeller eller lignende. Hvis du har muligheden for at købe fiskefars hos en fiskehandler, hvor I bor, så kan du bede fiskehandleren ...
... om at lave en fiskefars med meget lidt salt til jer - og igen kan I voksne salte ekstra ved bordet, hvis I har brug for det.
I de fleste opskrifter på hjemmebagt brød skal der tilsættes en lille smule salt. Du må prøve dig frem, om du synes at det kan undværes helt. Der vil ofte være mindre salt i hjemmebagt brød end i købt brød. Når du køber brød i butikkerne, så gå efter Nøglehullet og Fuldkornsmærket - her gælder blandt andet at saltindholdet ikke må overstige ½ gram pr. 100 gram.
Generelt er det en god idé at I ikke tilsætter salt til maden, men i stedet bruger andre krydderier som løg, eller forskellige tørrede krydderier, der kan give smag til maden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så I skal stadig tænke på saltindholdet, det er vigtigt at jeres datter ikke får for meget salt og dette gælder især i det første år :)
Generelt har vi tendens til at spise for meget salt, så at få skruet saltmængden lidt ned nu, for at I kan spise det samme, kan give en god vane for hele familien fremover:) I min bog om børn og mad, kan du læse meget mere om salt og salt i maden til børn.
Fortsat god appetit! Og fortsat god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.