Svar: Tandbørstning er absolut ikke sjovt
Kære L
Tak for dit brev :)
Det er vigtigt at få børstet tænder og jeres dreng skal have børstet sine tænder to gange dagligt - morgen og aften. Det er dog en rigtig god idé, hvis I kan få vendt situationen til noget hyggeligt og ikke en magtkamp - han skal jo have børstet sine tænder de næste mange år frem, så det er vigtigt at det er så positiv en oplevelse som muligt.
Det er vigtigt at han er så tryg som muligt og du fortæller at I har forsøgt forskellige tidspunkter, forskellige steder, siddende, liggende osv. Og det er rigtig godt - I er nødt til at prøve jer lidt frem. Nogle gange kan det være bedst, hvis han kan sidde på dit skød eller på bordet med ryggen mod dig og foran et stort spejl. Når han sidder på dit skød, vil han måske være mere tryg. Når han sidder i din favn men foran et stort spejl, så vil han føle sig tryg samtidig med at han kan se, hvad der foregår. Det kan du prøve.
En lille sang kan være en god idé, fordi han så lærer at du kun børster imens du synger og at det derfor snart er slut. Det kan hjælpe ham til at finde ud af at tandbøstning også har en slutning og det bliver derved ...
... lettere for ham at holde det ud.
Det vil ofte være en god idé at give ham en tandbørste i hånden, som han selv kan sidde med og bide i og gumle lidt på, før du går igang med at børste tænderne - og lad ham beholde tandbørsten i hånden imens du børster med den anden.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv at børste hans tænder på samme måde hver gang, så du starter med at børste f.eks. alle tyggeflader og derefter børster ydersiden af tænderne og tilsidst indersiden af tænderne. Når du gør det på samme måde hver gang, så lærer han rutinen at kende og igen vil det hjælpe ham til at fornemme, hvor langt du er nået og at det snart er slut.
Hvis I er nået dertil, hvor han er fuldstændig panisk, så kan det være nødvendigt at du i en periode ikke kræver at alle tænderne skal børstes lige godt. Det er vigtigt at han gøres helt tryg og i takt med at han bliver tryg, så kan du så børste flere tænder og mere grundigt. Jo flere gange han kan opleve at det ikke er slemt, jo bedre vil han naturligt kunne acceptere og vil også stole på, at det du gør ved ham faktisk er okay og noget han kan klare.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.