Annonce

Annonce

Svar: Vågner hurtigt efter putning


3. juli 2014

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at jeres lillesøster har været god til at sove om natten, og det er flot og helt ud over det normale, at hun har kunne sove igennem fra hun var ganske lille og ofte har sovet fra kl ca 21-07 - super, dejligt, skønt! Men ingen garanti for at det fortsætter, for der sker nogle andre ting nu :) Det gode er dog, at I har rigtig gode søvnvaner at bygge på og det er guld værd.

Det er sådan at jeres datter naturligt vil have brug for mælk på ydertidspunkterne - det bethøver ikke være midt nat, men det vil være et reelt behov at hun får mælk f.eks. sen aften og tidlig morgen, med den alder hun har. Hendes behov for mælk/væske er stadig stort - hun vil højst sandsynligt have brug for ca 1000 ml mælk i døgnet og netop i takt med at hendes indtag af skemad stiger, så vil hendes indtag af mælk i løbet af dagen naturligt nedsættes - og derfor er det et reelt behov for mælk/væske at få bryst sen aften og tidlig morgen. At sove igennem, når man er 6-7 måneder gammel betyder at kunne sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05…

Ud fra din dagsplan, så ammes din datter fire gange i døgnet og nogle gange måske en ekstra tår i løbet af natten, fordi hun lige nu vågner og virker søgende. Det er måske nok lige i underkanten. De fleste børn er 7 måneder før de kan nøjes med fire amninger i døgnet.

Du skriver at du oplever at hun nogle gange gylper og det lyder som om at hun spiser ret godt … Du skal derfor prøve at finde balancen mellem at sikre hende skemad og samtidig styre hvor store mængder skemad hun får. Det betyder at du måske kun skal give hende 1 dl. grød eller mos, følge efter med vand, og give mælk inden lur - end at give hende f.eks 1.5 dl. skemad og hun så ikke drikker mælk nok eller afviser brystet. For hvis hun ikke får mælk/væske nok hele dagen igennem, så vil hun naturligt søge det om natten.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk frugt i hånden at gumle på, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur (denne amning vil ofte blive trappet ud i 7 måneders alderen, men lige nu kan hun godt have brug for den)

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur 12.30-13

Eftermiddag 15.30: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og tager som nu måske en lille powernap, og måske springes den ...


Annonce

... nogle dage over.

Aften 18.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes, skiftes, ammes og puttes til natten ca kl 20-21. Tidspunktet varierer efter hvorvidt hun har sovet to eller tre lure i løbet af dagen.

Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes og sover videre

Som du kan se så følger denne dagsplan den plan I allerede har, men jeg har indført lidt flere amninger. Sen aften kan du prøve at lægge hende til og se om hun vil tage fra og die i søvne, før du selv går i seng. Du kan også vælge at lægge hende til, hvis og når hun vågner af sig selv f.eks. omkring kl 01. Dette måltid kaldes også for et drømmemåltid og de fleste børn vil trives med dette til de er 1 år. De to amninger som børn naturligt har behov for i 10-12 måneders alderen vil ofte ligge rigtig godt aften og sen aften.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du ammer hende sen aften, så kan du være heldig at du undgå opvågningen midt nat, som lige nu naturligt er lidt hård for jer begge. Det vil sige at opvågningen kl 03 måske kan springes over. I stedet vil hun så måske begynde at sove lettere, virke urolig og søgende tidlig morgen kl 05/06, hvor du så kan tage hende over til dig, amme hende igen og sove videre - og så er I klar til at starte dagen som nu omkring kl 7 og starte dagen med grød i stedet for amning:)

Det at din datter er begyndt at bide dig, kradse dig, skubbe til brystet osv, når du ammer kan godt være tegn på at hun arbejder ekstra for mælken og at din mælkeproduktion måske skal sættes lidt op. Det vil her hjælpe at du ammer hende et par gange ekstra i løbet af dagen (jf, min plan), fordi hyppigheden af amning øger din mælkemængde. Og du vil efter et par døgn måske mærke, at hendes amninger igen bliver mere rolige og at hun spiser mere koncentreret.

Du må gerne amme hende i søvn - så længe hun ammes, falder i søvn og derefter sover videre og er i stand til at komme videre i søvnen uden at få bryst, komme op og skulle vugges, så er det ikke noget problem at amme hende i søvn.

Med hensyn til tænderne, så skal de naturligvis børstes, når de kommer. Men du kan godt børste dem først og så amme bagefter. Hvis tænderne er rene, så vil mælkesukkeret ikke kunne sætte sig fast på dem på samme måde.

Med hensyn til hendes korte opvågning efter 20 minutter, så kan du ofte komme omkring dette ved at amme hende af to omgange. Det vil sige at du ammer hende, skifter hende og derefter amme hende igen - og først der skal hun så puttes.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce