Annonce

Annonce

Svar: Nakke og hoved


19. juni 2014

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære nye og helt almindeligt bekymrede mor :)

Tak for dit brev - og velkommen til :) Og tillykke med den lille pige!

Det lyder som en rigtig god idé, at I lige får en fysioterapeut til at se på jeres datters nakke, skuldre og hoved - netop fordi hun er begyndt at få et lidt skævt kranie, er det vigtigt at finde ud af, hvad det handler om og få rettet op på det, før hun bliver for gammel.

Skævhed i kraniets form opstår altid, når barnet placeres langvarigt i samme stilling. Det vil sige, hvis barnet altid ligger på ryggen, ligger med hovedet drejet til en bestemt side osv. Det er derfor vigtigt at sørge for, at jeres datter ligger så meget som muligt på maven - og det er godt, at hun er så god til det!

Du skal sørge for at dreje hendes hoved, når hun sover, så hovedet kikker skiftevis til venstre og højre - og nu til den modsatte side af, hvor hun er flad, så det flade sted på hovedet bliver aflastet. Du skal være opmærksom, når du bærer hende på din arm - hun skal bæres i både din venstre og højre arm og også meget gerne ligge på maven i din favn - og lige nu bæres mest på den arm, som ikke trykker hendes hoved. Det vil sige at hvis hun f.eks. er skæv i venstre side af hovedet, så skal hun bæres på din venstre arm. Når du bærer hende på venstre arm, så vil hendes højre og dermed ikke flade side være den der 'presses' ind mod dit bryst og den venstre side af hovedet vil være fri.

Du skal på samme måde være opmærksom når hun spiser - uanset om hun får bryst eller flaske, så skal hun så vidt muligt ligge, så hun ikke får tryk på hovedet på den side, hvor hun har tendens til at være flad.

I forbindelse med fødslen eller i tiden efter fødslen vil nogle børn udvikle en stram halsmuskel - det der kaldes torticollis. Denne diagnose ...


Annonce

... kan være primær, som er noget barnet er født med, eller den kan ære sekundær, som ofte ses sammen med lejringsbetinget skævhed af kraniet. Man kan også have en anden form for torticollis, der er en neurologisk sygdom – det er ikke det samme.

Hvis barnet har torticollis, så vil barnet have en skæv hovedholdning fordi musklerne på den ene side af halsen er spændte eller afkortede. Hovedet drejer enten mest til venstre eller mest til højre side og hvis du mærker din datter på siden af halsen, vil du sandsynligvis kunne mærke at hendes muskler i den ene side virker fortykkede og stramme. Det er her at fysioterapeuten kommer ind i billedet, for han/hun vil kunne vurdere om jeres datter har torticollis og vil også kunne hjælpe hende med at få disse muskler strakt ud, ligesom I kan få nogle øvelser, som I selv kan lave med hende.

I forhold til det "at tabe hovedet", når jeres datter ligger på maven, så er det helt naturligt og det skyldes, at hovedet er meget tungt og at hun naturligt ikke har styrke til at holde sit hoved selv endnu. Det er derfor vigtigt at I støtter hendes hoved og guider og hjælper hende, så hun ikke slår sig.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Selvom barnevognen sandsynligvis har god affjedring og hun ligger godt på sin madras osv. så vil det være en god idé at du lige støtte hendes hoved, hvis I kører over kantsten og andre større ujævnheder, hvor du kan fornemme, at det bliver lidt voldsomt for hende.

At hun løfter hovedet og taber det på din brystkasse, når hun ligger i din favn eller at hovedet "kastes lidt fra side til side", når hun ligger i sin barnevogn, burde ikke kunne resultere i skader af hovedet/hjernen - men det er stadig en god idé at du støtter hendes hoved, når du har mulighed for det :)

Glæder mig til at følge jeres lille familie! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce