Svar: 6 måneder, søvn og rytme
Kære Morgans mor
Tak for dit brev og dejligt at høre fra dig igen :) Det lyder som om, at I i det store hele trives.
Jeres dreng lyder til at være glad for skemaden og I har ramt det rigtige tidspunkt at starte på. Han har taget rigtig godt imod det. Det lyder dog også lidt som om at I måske er kørt lidt for hurtigt frem og at han derfor nu "stejler" lidt og det er rigtig vigtigt at I ikke presser ham for meget, så han helt stopper med at spise.
Det vil være rigtig godt, hvis I kan begynde at give ham lidt mad i hånden, som han selv kan sidde og sutte på, gumle på, opbløde med spyt osv. Det vil være godt, at starte hvert måltid med lidt i hånden, så han bliver opmærksom på at det er spisetid og så han får lyst til at spise lidt mere - og så følger I efter med lidt skemad.
I skal ikke give ham for store mængder. Det er vigtigt at holde mængden af skemad nede, så han stadig drikker mælk nok. Det er altså bedre at give ham ¾-1 dl. grød og mos og han så stadig drikker sine flasker end at give ham 1.5 dl. skemad og han så afviser flasken eller ikke drikker nok. Samtidig er det godt at give ham mange små og hyppige måltider i stedet for få og store måltider - det sikrer ham en bred variation af forskellige fødevarer og samtidig kan du berolige dig selv med, at hvis han ikke har spist så meget til det ene måltid, så spiser han måske lidt mere til det næste.
Mit forslag til en dagsplan kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre
Morgen 7.30-8: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Ristede rugbrødsbjælker og eller agurk i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos. Der begyndes nu med lidt kød eller fisk i mosen. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frisk frugt i hånden, lidt frugtmos og vand af kop og også meget gerne en flaske om eftermiddagen
Powwernappen springes ofte over
Aften 18: Ristede ...
... rugbrødsbjælker, agurk i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos. Igen begyndes med lidt kød eller fisk i mosen. Vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske (drømmemåltid) og begynder at kunne sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.
Du fortæller at jeres dreng nogle gange har kunne spise to portioner og han lyder til at have været en sulten dreng - men du skal altså nu skære lidt ned i mængden af skemad og supplere med lidt mad i hånden. Og derudover sikre ham mælk. Prøv at følge en rytme, hvor han starter med at få skemad, når han vågner, sammen med vand af kop - og hvor han fast får en flaske, før han skal sove.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det at få lidt mindre skemad af gangen og få en flaske før han skal sove, vil højst sandsynligt hjælpe ham til bedre at kunne overgive sig til søvnen. Det vil give ham en behagelig ro i både maven og i kroppen og det er helt naturligt at han stadig har brug for mælk som en fast del af sit putteritual. De fleste børn har i denne alder stadig brug for 6 flasker i døgnet - når han bliver 7 måneder kan I trappe ned til 4 flasker i døgnet, men det tager vi til den tid :)
Med hensyn til at sove på eget værelse, så vil det være rigtig godt at han sover i sin egen seng - gør han det? Hvis han ligger i sin egen seng i soveværelset, så er det et spørgsmål om at flytte sengen ind på børneværelset - og så holde fast i de rutiner I plejer at have. Så stedet han bliver puttet (sengen) og måden han bliver puttet på er fuldstændig som det plejer at være, det er kun værelset, som er lavet om.
Hvis han falder i søvn i jeres seng eller i jeres favn, så er det en god idé, at I prøver at lære ham at sove i tremmesengen, før I flytter ham til eget værelse. Så han til at begynde med, hvor han måske vågner og ikke ved hvor han er, har jer helt tæt på og kan beroliges hurtigt med hænder og kærtegn. Og når han så har lært at sove i sin seng og er tryg ved dette, så flytter I sengen ind på hans værelse og bruger igen samme trygge ritual som altid :)
Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.