Annonce

Annonce

Svar: Græder stadig ved aflevering


17. juni 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære mor til 2

Tak for dit brev :)

Det lyder rigtig hårdt! Du fortæller at Victor har haft det svært med at blive afleveret siden han var 11 måneder gammel og nu er han 2.5 år… Det vil sige at de sidste halvandet år, har han faktisk ikke rigtig været glad for vuggestuen…:( Der har dog været perioder, hvor det er gået bedre og det lyder som om, at pædagogerne er søde til at tage imod ham og de sender også en sms kort tid efter - nu går det fint, Victor leger og er glad igen. Og når du henter ham, så er han ofte også glad og leger godt.

Hmm… Det er rigtig svært helt at tyde hvad det handler om og selvom han nu kan sætte flere ord på, så er det svært helt at finde ud af, hvad det han siger betyder. Det kan naturligvis godt være, at han har svært ved at skifte situation. At han nu er så bevidst om at du er hjemme hos lillebror, at det er svært for ham at være den, som bliver sendt af sted. Og når du henter ham, så hygger han sig og har det jo godt og sjovt og så er det svært at blive hentet.

Man taler om at børn har et dobbelt-socialiseringsrum. Det er der, hvor de to verdener - institutionen og hjemmet mødes. Børn protesterer ofte over at skulle af sted, det er hyggeligt og trygt at være hjemme. De græder, når de bliver afleveret, men ikke ret lang tid efter, er de glade igen, glade for det nye sted.

Når de så hentes, så protesterer de igen - nu havde de det jo lige så hyggeligt, så hvorfor skal de så hjem. Det er her at barnets dobbelt-socialiseringsrum mødes og konflikten opstår. Det er svært at skifte situation, det er svært at finde ud af hvad man skal, - både når man bliver afleveret og også når man bliver hentet…

Hos jer lyder det som dette - men det er godt nok en lang periode… Hvordan har han det generelt med at være på afstand af dig? Er det okay for ham, eller er han normalt en dreng, som helst skal have dig indenfor synsvidde? Skal han vide, hvor du er hele tiden? Hvordan har han det med at blive passet af bedsteforældre eller andre I kender godt? Er reaktionen her den samme eller er der forskel på om det er vuggestuen han afleveres i eller bedsteforældre der passer ham?

Det er helt naturligt at børn som er 2.5 år kan søge deres forældre rigtig meget. Børn i denne alder vil ofte være bange for dyr, bange for mørke og lignende ting og i den forbindelse har de ekstra meget brug for os forældre. De har brug for at sidde på skødet, opleve verden fra vores trygge favn, brug for at vi sidder på sengenkanten om aftenen osv. Det er helt naturligt. Men du skal naturligvis være opmærksom på om jeres dreng fremover, kan være bange for at du forlader ham, i en sådan grad, at det påvirker hans hverdag. Jeg tror det dog umiddelbart ikke - især fordi han jo meget hurtigt bliver glad, leger, tager del i hverdagen osv. sammen med de andre børn og voksne:)

Kan der være noget i vuggestuen, som gør ham ked af det, utryg? Han sætter jo ord på "vil ikke i vuggestue, den er gammel", "pædagogerne er der ikke, de er syge" som et tydeligt signal om at han ikke vil det - men ikke helt til at gennemskue hvorfor. Han vil dog gerne i ...


Annonce

... børnehave og det er jo et stort plus og rigtig godt at I har fået en plads til ham til oktober og at lillebror kan være i samme institution. Jeg tænker, at hvis jeres dreng har det svært med at mor er hjemme med lillebror og dette er årsagen til hans protester mod at blive afleveret, så vil det hjælpe at de to er i samme institution. Han vil naturligt føle dette langt mere fair:)

Hvilke signaler sender du, når du afleverer? Er du selv urolig og utryg ved at aflevere ham, bange for at han skal blive for ked af det? Hvis han mærker dette, så kan det naturligt forstærke hans uro - "hvis mor ikke bryder sig om at aflevere mig, så er der noget galt med det her sted" og han vil derfor protestere mere. Du kan derfor overveje, hvordan du reagerer, når han protesterer…

Det er vigtigt at finde balancen mellem at anerkende det savn han har, at han rent faktisk savner dig rigtig meget og du må gerne fortælle ham, at du også savner ham og at du glæder dig til at I ses igen - og samtidig heller ikke gøre for stort et nummer ud af det, ikke pylre om ham men prøve at give ham små kærlige skub til at komme videre og ikke hænge fast.

Har han en bamse, en putteklud eller andet - måske en aflagt t-shirt af din eller fars, som dufter af jer og som han kan have med i børnehaven. Det er vigtigt at han har en substitut for jer, en at trøste sig med, når I ikke er der. Nogle børn har også et glæde af at have et lille fotoalbum med, som indeholder lidt billeder af jer hver især, og måske billeder af noget af det hjemmefra, som han holder rigtig meget af. Hvis og når han så savner dig, så kan han kikke på billederne og på den måde måske mærke at I kommer igen:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det bliver naturligt en omvæltning for ham at komme i børnehave - lige nu er der mange yngre børn, mange babyer og han er den store dreng, ligesom han også er derhjemme. I børnehaven bliver han en af de små og der vil være mange store drenge, som kan rigtig meget og hvor han naturligt kan have svært ved altid at følge med. Det kan godt blive hårdt - men det kan modsat også vise sig at være rigtig dejligt for ham, det må tiden vise:)

Du hjælper ham lige nu bedst ved at prøve at lytte til ham og de behov han signalerer og det lyder rigtig godt at du nogle gange vælger at holde ham hjemme og vælger at give ham korte dage - men de fleste dage også vælger at han skal af sted, netop fordi du oplever at han rent faktisk er glad for det, når han først er der. Du beskriver også en institution, hvor du er glad for pædagogerne og hvor du har indtryk af at de rent faktisk gør det bedste de kan, for at tage sig af Victor. Og det er vigtigt, det betyder rigtig meget at du har tillid til den institution du afleverer ham i.

Kan det tænkes at det lige nu er ekstra svært for ham, fordi han også har været indlagt og er blevet opereret? Det kan naturligt gøre hans behov for mor ekstra stort og godt være med til at skabe lidt separationsangst… Jeg håber alt er gået godt!

Jeg håber du kan bruge lidt af disse tanker videre - og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker måske kan være forklaring hos jer:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søskende

Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:

- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce