Svar: Skal jeg malke ud om natten?
Kære Maria
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar. Det lyder som om at amningen kører rigtig fint hos jer og hvor dejligt at høre, at "bettefisen stortrives";)
Nej - du skal ikke malke ud om natten. Det er rigtig fint, at du lige nu ammer omkring kl 22 og igen i løbet af natten ofte mellem 04/05. Og det er super flot og rigtig dejligt, at din dreng kan tage så langt et søvnstræk. Det hjælper også på din mælkeproduktion at du får lidt ekstra hvile, så nattesøvn er også godt. Derudover så vil det at amme sen aften og tidlig morgen også være med til at øge mælkemængden, det er ikke kun amningen midt nat, som har betydning for dette.
Du skal nyde at din dreng lige nu sover så langt et søvnstræk og forberede dig på at det ikke nødvendigvis bliver ved. Nogle gange lykkes det rigtig godt at få børn i denne alder fyldt så godt op med mælk i løbet af dagen og aftenen, at de sover rigtig godt og længe om natten - og det er dejligt - men hos de fleste børn ændrer det sig igen i 5-6 måneders alderen. Du skal derfor nyde det nu og ikke blive bekymret, hvis din dreng så pludselig viser sig at søge brystet lidt hyppigere igen - det er naturligt:)
Du har naturligvis ret i at hvis han flere nætter i træk sover 7-8 timer uden at få mælk hos dig, så kan din produktion godt blive nedsat - og oplever du dette, kan det være nødvendigt at du tager ham op i løbet af natten, for at give ham en ekstra amning der. Jeg vil foreslå at du netop tager ham op til dig og ammer ham og ikke malker ud.
Når det er sagt, så vil mange børn dog naturligt søge brystet ekstra hyppigt om dagen, fordi de har sprunget amningen over om natten og på den måde også øge mælkeproduktionen - fordi det er hyppigheden af amning som øger din mælkemængde. Det giver altså mere mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time. Og på den ...
... måde kan han regulere sit behov ind, selvom han sover et lidt længere stræk om natten.
Men igen - når det så er sagt, så skal du naturligvis finde balancen, for det er også en god idé at arbejde på en rytme, hvor han også lærer at sove lidt længere og gode lure om dagen, så hele dagen ikke bliver til noget "slatspiseri" og "slatsoveri" og det er derfor en god idé at arbejde på at hans indtag af mælk dækkes over døgnets 24 timer og derfor vil det være helt okay at han f.eks. sover 5 timer uden mælk om natten, men de meget lange nætter, hvor han sover 7-8 timer skal du være opmærksom på - du må altså et eller andet sted prøve at vurdere det ud fra, hvordan du oplever at din dreng trives, hvordan han søger brystet i løbet af dagen, sover om dagen osv. Så du finder en rytme, som både han og du trives rigtig godt med.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til mælk i skemad, så kan du sagtens bruge udmalket modermælk i den første skemad. Det kan gøre at smagen minder lidt om noget han kender. Du bør dog malke ud i sterile flasker beregnet til formålet. Du bør ikke bruge isterningebakker til hverken mælk eller skemad. Isterningebakker kan frigive skadelige stoffer som for eksempel phthalater, der menes at være hormonforstyrrende. Hvis du gerne vil fryse babymad ned, så kan du købe bøtter beregnet til netop babymos eller fødevarer.
Med hensyn til at starte op med skemad, så vil jeg anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg igennem de første smagsprøver til I er igang med familiemad. Der er opskrifter, dagsplaner og du kan slå fødevarer op, når du er i tvivl om, hvad han må få, hvordan det skal laves osv. Du kan også læse om mælk - modermælk, modermælkserstatning osv. Samt hvad du har brug for af forskelligt udstyr, hvordan det er med nedfrysning, optøning af babymad osv.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.
I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!
Mor til pige født 4 uger for tidligt