Annonce

Annonce

Svar: Søvn og putning - kan det gøres bedre?


16. juni 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Agnetes mor

Tak for dit brev og dejligt at høre fra dig igen - det lyder som om at I begge trives og har det godt :)

Det gennemsnitlige søvnbehov for jeres datter er 12.5 time i døgnet - det vil ofte være fordelt sådan, at hun sover f.eks. 10 timer om natten og 2.5 time i løbet af dagen. At det er gennemsnitligt betyder dog også at nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre. Din datter sover mindre - og sover nok også lidt mindre end hun umiddelbart behøver - i hvert fald vækker du hende om morgenen og det er tænkeligt at hun måske ville kunne sove en time længere om morgenen og dermed sove en længere nattesøvn, hvis hun ikke skulle vækkes - måske vågner hun af sig selv senere i weekenden og sover der lidt længere?

Derudover så lyder det som om at Agnete måske er en lille ugle. Hos voksne taler vi om A- og B-mennesker, hos børn om Lærker og Ugler.

Lærkerne falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig om f.eks. at spise osv. og det er dejligt at komme i seng. Det er tydeligt at for lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen og de vågner ofte kl 05 ...

Uglerne derimod, de kan ikke lide at stå op, de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen. Det er rigtig svært at få uglerne til at sove, de har svært ved at overgive sig, svært ved at koble fra. Om aftenen er de mest årvågne, aktive og har "bare" lyst til at lege.

Hvis Agnete er en lille ugle, så strider det imod hendes indre ur, hendes indre rytme, at skulle tidligt op om morgenen og skulle tidligt i seng - og det er helt naturligt at hun om morgenen har brug for tid og på mange måder er en "langsom starter", ligesom hun om aftenen, vil have rigtig svært ved at overgive sig til søvnen.

Ud over at hun måske har denne rytme, så lyder det også som om at I er kommet ind i en vane, et putteritual, som handler om at hun hopper rundt, kommer op, kommer i seng igen, leger med lidt legetøj, du får til og fra, hun kalder, nogle gange bliver hun ked af det når du går, så bliver du, andre gange virker det bedre at gå fra hende og når du så vender tilbage, så starter I forfra, så vil hun op, så vil hun lege osv. Det hele trækker ofte ud i 1-2 timer.

Problemet med dette - ud over at du fornemmer at hun får for lidt søvn - er at hun forbinder det at sove med leg og underholding og et meget langt ritual. Og hun skal nu lære at det at komme i seng betyder at man lægger ...


Annonce

... sig til at sove. Det vil sige et ritual, hvor du putter hende, læser godnathistorie, synger godnatsang og holder lidt i hånden eller lignende og så falder hun trygt i søvn.

For at når frem til dette, så vil det være rigtig godt at du lige nu begynder at putte hene så sent, at du ved at hun vil være parat til at sove inden for kort tid. Det vil sige at hvis hun lige nu ikke sover før klokken er 21, så skal du ikke putte hende før. Når du putter hende, så skal du have det ritual du ønsker at have fremover med godnathistorie osv. putte hende i egen seng, så hun ved at det er der hun skal sove og køre ritualet igennem og hun sover så inden for ca 15 minutter, fordi hun er rigtig træt og derfor ikke "orker" at lege.

Du skal holde fast i at hun stadig skal op til samme tid om morgenen og du skal også holde fast i at hun ikke sover mere end ca 2 timer til middag. Hendes nattesøvn skal ikke forlænges om morgenen og hendes søvn om dagen skal ikke forlænges - det er hendes nattesøvn om aftenen, som skal forlænges. Og ja - det betyder at hun lige nu naturligt vil sove mindre end hun har brug for, men det gør hun jo i forvejen og du arbejder netop på at vænne hende til at sove en længere nattesøvn og falde i søvn, når hun bliver puttet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Stille og roligt rykkes hendes puttetidspunkt så frem. Det vil sige at i stedet for at putte hende kl 21, så putter du hende 20.45, derefter 20.30, så 20.15, så kl 20 osv. indtil du rammer det tidspunkt, hvor du fornemmer hendes egentlige puttetidspunkt er. Hele tiden samme ritual, så hun lærer at det at sove ikke er forbundet med leg og underholdning, men netop om at blive puttet og lade roen falde over sig og falde i søvn. Det tager tid. Du kan ikke flytte tidspunktet frem dag for dag, men må ofte holde fast i samme puttetidspunkt nogle dage i træk, før du så kan flytte tidspunktet frem. Det kan sagtens tage 5 uger før hun har vænnet sig til den nye rutine og rytme og det er en forudsætning at hun ikke bliver syg undervejs eller at der sker andre større skift i hendes liv.

Det vil derudover være en rigtig god idé at du om aftenen giver hende et bad efter aftensmaden. Et bad der ligger godt en time før putning kan have god effekt og være med til at give ro i kroppen. Derudover må hun meget gerne få en godnatgrød, som en fast del af sit putteritual. Hun kan få grød i køkkenet sammen med lidt mælk af en kop, få børstet tænder og derefter blive puttet med godnathistorie og sin bamse som nu:)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce