Svar: Mælk - 14 mdr.
Kære Rikke
Tusind tak for dit brev :)
Hvis din datter har mælkeallergi og derfor ikke tåler komælk, så skal hun forsætte med specialerstatning og kan i princippet få dette til hun er 3 år eller mere. Måske vokser hun fra sin mælkeallergi i løbet af de næste år - 9 ud af 10 børn er vokset fra mælkeallergi, når de er 3 år.
Hvis hun tåler almindelig komælk, så er anbefalingen at I, nu hvor hun er blevet et år, tilbyder hende letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen. Hun bør få mellem 350-500 ml mælk hver dag. Hvis hun får mindst 350 ml er hun dækket ind. Det betyder at hun ofte vil få mælk nok, hvis du giver hende et glas mælk morgen og aften og tilbyder hende en portion yoghurt eller lignende i løbet af dagen f.eks. som mellemmåltid om eftermiddagen. Og derudover naturligvis bruger mælk i og på hendes grød.
Hvis I ikke ønsker at jeres datter skal have komælk, så bør I sikre hende et ekstra tilskud af kalk og vitaminer. Kalk er vigtigt for vores celler og for opbygningen af skelettet og koncentrationen af kalk i blodet holdes stabilt via hormoner, hvor blandt andet også D-vitamin spiller en rolle. Hvis indtagelse af kalk er for lavt, så vil der frigives kalk fra skelettet. Det betyder at hvis vi indtager for lidt kalk gennem ...
... længere tid, så vil det resultere i en dårlig knoglemineralisering og det er naturligvis problematisk i forhold til børn, som jo har brug for styrke til deres knogler så længe de vokser …
Når Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler at vi giver vores børn mælk og surmælksprodukter, så er det fordi det er den letteste måde at sikre barnet kalk nok.
Hvis I ønsker at give jeres datter kalk i stedet for komælk, så er anbefalingen for børn, at de får 500 mg calcium dagligt (nogen steder står der 600 mg mellem 12-23 måneder). Det er mere end der normalt er i en almindelig multivitaminpille og hun skal altså have kalktilskud ud over et evt. tilskud af vitaminer. I kan tale med jeres læge om, hvad lægen vil anbefale jer. Kalktilskud kan gives på forskellig måde - tabletter, tyggetabletter, granulat, brusetabletter og brusegranulat. Tabletter anbefales ikke til børn før 18 måneders alderen, fordi de kan risikere at sætte sig fast i halsen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det anbefales ikke at fortsætte med modermælkserstatning, med mindre hun ikke tåler komælk:) Da du har ammet indtil for ca 3 dage siden, så er der ikke umiddelbart nogen grund til at introducere en flaske for jeres datter nu.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Vugge - møbel
En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.
Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.