Svar: Reaktioner hos en 2årig
Kære Rikke
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)
Det er helt naturligt at børn i en periode kan begynde at tale babysprog - også selvom de har dannet et alderssvarende sprog - det ses ofte hos børn i 3-6 års alderen, som gennemgår en meget stor sproglig udvikling. Det kan være en måde at afprøve ord på, lege med ord, lege med sproget. Det kan også være en reaktion på at blive storebror eller storesøster og have brug for igen at være lille, ligesom den lille ny baby. Det kan være en reaktion på for store krav i hverdagen, som gør, at barnet begynder at tale og opføre sig mere babyagtigt, fordi det har svært ved at leve op til de krav der stilles. Det kan være en reaktion på noget der sker i institutionen osv. Forklaringerne er mange og det er svært at sige, hvad der præcist er årsagen hos jer.
Jeres dreng er kun godt 2 år gammel. Han er sprogligt rigtig godt med, og taler rigtig meget. Når han taler babysprog, så er det meget bevidst - han er meget opmærksom på at han gør det - og han er også meget opmærksom på, at han får en særlig reaktion fra jer forældre, når han gør det. Det lyder for mig som om at det er en periode og at I skal prøve ikke at lægge alt for meget i det, ikke gøre for stort et nummer ud af det. Hvis I giver det ekstra opmærksomhed, så vil han måske blive ved netop fordi det naturligt så bliver ekstra interessant.
Det kan være en god idé at fjolle og lege lidt med ordene. Bruge hans sproglige evner til at udvide hans rim og remser, sige sjove ord og sætninger. Ikke fortælle ham at det han gør er forkert eller at han skal gøre noget andet, men i stedet prøve at præsentere ham for en sjovere og bedre måde at bruge ordene på. Så når han begynder at tale babysprog, så prøv om I kan aflede og samtidig stimulere ham sprogligt ved at bede ham hente bogen med rim og remser, synge en sjov sang eller lignende.
Nogle gange når han bliver sur, smider med legetøjet, siger ...
... "ææhh" osv. så kan I prøve at spejle ham - efterligne det han gør. Så han både bliver opmærksom på hvad han gør, men også så det bliver til en fjollet situation, hvor I ender med at grine af det der sker. For børn i denne alder kan mange konflikter undgås ved at fjolle. Han har let til grin og vil derfor hurtigt glemme, hvad der har gjort ham sur.
I skal naturligvis altid overveje om han er oprigtigt frustreret og derfor skal mødes "ih altså, driller bilen, det er også dumt" eller lignende, så han føler sig forstået. Men i de situationer, hvor det handler mere om at han afprøver jeres reaktion, kan I godt nogle gange aflede ham ved at begynde at fjolle og lave sjov.
Når han putter legetøj i munden, så vil det være en rigtig god idé at tilbyde ham et alternativ - noget at spise. Og meget gerne noget som kræver lidt mundmotorisk styrke. Det kan være en grovbolle, et stykke knækbrød eller andet lidt grovere brød med lidt pålæg, som han skal tygge sig igennem. Aflede ham med et "er du sulten? Kom skat, sæt dig på din stol, så får du noget at spise".

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange må I naturligvis også gøre ham opmærksom på at tingene ikke skal i munden, ligesom det også nogle gange kan være nødvendigt at fjerne tingene eller legetøjet - igen for at få afbrudt situationen, så han glemmer det han er igang med. Og så også tilbyde noget andet han kan bruge sin tid på, lege med, som er mere hensigtsmæssigt.
Du spørger om gode bøger - og der findes flere gode bøger. Du kan se i min bogguide under "børneopdragelse" og "udvikling". Derudover udkommer min næste bog til september og den vil I helt sikkert kunne bruge - men der er altså lige et par måneder til endnu desværre :)
Et par efterhånden gamle bøger, som dog stadig er gode er f.eks. "Ka selv - vil selv" af Grethe Kragh-Müller og bogen "Fantastiske Forældre" af Margot Sunderland. Du kan låne dem på biblioteket.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Børnehave og meget bestemt 3-årig
Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til
Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen. Vi har store problemer med sutten har hjemme og håber du kan...
23. februar 2025 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.
Hej, vi har 3 børn. Én på 4,5 og to på 2,5. Tvillingerne er relativt nemme...
4. januar 2025 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.
Kære Helen Vi ved ikke hvordan vi bedst hjælper vores ældste datter på 4 år....
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.