Annonce

Annonce

Svar: Opstart skemad - 4 mdr.


10. juni 2014

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ravneforælder

Tak for dit brev :)

Først - jeg vil anbefale dig at du køber min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg dig igennem alt fra de første smagsprøver til jeres dreng er igang med familiemaden (4-18 måneder). Der er dagsplaner, opskrifter og du kan slå forskellige fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad du kan give ham, og hvordan det skal tilberedes.

Det vil være en god idé at starte op med lidt grød. Du kan lave grøden på den modermælkserstatning, som han er vant til at få, så er det mindre hårdt for hans mave. Du kan også købe færdiglavet grød, som skal blandes med kogt vand. Det kan være lettere at lave små portioner. Du kan lave grød mel og flager af ris, majs, boghvede, hirse og quinoa. Det skal være disse grødtyper, så længe han er under 6 måneder, da de er uden gluten.

Jeg anbefaler at starte om dagen f.eks. til frokost. Og jeg anbefaler at du starter med smagsprøver. Det kan være 4-5 skefulde og ikke mere. Det serveres sammen med lidt vand af kop. Stille og roligt øger du hans indtag og når han kan spise f.eks. en halv deciliter grød eller mere, så kan du begynde at give ham to gange dagligt: grød til frokost og grøntsagsmos til aften.

Du kan starte med at lave grøntsagsmos af kartofler, blandet med gulerod, blomkål, broccoli.. Igen starte med et par skefulde til en halv deciliter og se hvordan han reagerer på det og igen servere sammen med vand af kop. Hvis I starter med skemad allerede nu, hvor han er 4 måneder, så vil han måske være parat til skemad to gange dagligt, når han er 5 måneder… Det er vigtigt at give ham tid, hvis han viser behov for det.

Det at starte med skemad vil ofte være med til at skabe lidt mere rytme i løbet af dagen og ...


Annonce

... skemaden bør serveres til nogenlunde samme tid - +/- en halv times tid. Det kan være en god idé at servere skemad, når han har sovet formiddagslur, så han stille og roligt kommer ind i en rytme, hvor han får skemad, når han vågner af en lur og får tørsten slukket med vand - og så stadig får flaske inden han skal sove. På den måde får han sit behov for både skemad, vand og mælk dækket og han får stadig flasken før han skal sove, så den hjælper ham med at finde ro.

En rytme for dagen kan se således ud:

Morgen: Flaske

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Tilbydes lidt skemad og vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften: Skemad og vand af kop (dette måltid introduceres, når skemaden om dagen fungerer godt) Indtil da har han måske brug for en flaske her.

Flaske og puttes til natten

Sen aften og/eller en gang i løbet af natten: Flaske. Det er helt okay, at I lige nu prioriterer at lade ham melde sig selv til måltidet, så han vågner og spiser fordi han føler sig sulten. Hans rytme kan her godt ændre sig når han begynder med skemad, hvilket I naturligvis skal være forberedt på og så må I regulere flasken ind efter hans behov. Det kan altså godt være at han fremover vil have behov for en flaske sen aften og tidlig morgen og det er helt okay.

Pres ham endelig ikke til at spise og sørg for at det er hyggeligt. Start heller ikke før han viser sig parat. Han skal kunne holde hovedet selv, han skal åbne munden bevidst for skeen, han skal følge jeres mad med øjnene, han mave skal fungere godt, han skal virke sulten og til at have behov for andet end mælk…

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce