Svar: Sove uden amning
Kære M
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt at du stadig ammer og at I begge nyder dette og nu hvor din datter bliver et år, så vil det være fint at du trapper ned og ammer hende en gang dagligt. Det vil ofte være amningen om dagen som du fjerner først og senere kan du så trappe ud af amningen om aftenen.
Jeg råder altid til at man ikke fjerner brystet fra en ene dag til den anden, men at man erstatter med noget andet. Det at få bryst, det at være tæt med mor, være i mors favn er meget andet end mælk - det er også tryghed, nærhed og ro. Og det er derfor vigtigt at man forsøger at finde nye rutiner, som kan give barnet dette. Det vil sige at noget andet skal sættes i stedet for brystet, så hun stille og roligt begynder at kunne undvære brystet og på sigt også undvære dig og din favn, når hun skal sove.
Om dagen vil det være en rigtig god idé at du erstatter med et mellemmåltid. Hun kan f.eks. få en banan og en kop mælk før hun skal sove. Det vil mætte hende lidt og mælken kan lunes, så det minder lidt om den mælk hun plejer at få. Det kan være nødvendigt at putte hende en lille smule senere og det kan ofte være en hjælp, hvis du kan sætte hende i barnevognen og trille en tur. Hun kan få en rosinbolle, lidt frugt eller andet og sidde og pille i. Hun må også gerne få en drikkeflaske med vand hvis hun er tørstig. Og så triller I af sted, hvor hun sidder og kikker på verden, mærker vinden i ansigtet, I taler om ting I kører forbi osv. og hun falder i søvn - uden brystet.
De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at tage en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende bevidst til sig og du må meget gerne introducere en sådan nu. Du skal bruge den om dagen, hun skal have den hos sig, når I kører i barnevognen, hun skal have den, når I er i bilen, når hun puttes i sin seng, når hun er ked af det osv. Så den indgår som en fast del af hverdagen. Den skal stille og roligt blive en substitut for dig.
De fleste børn vil i 12-18 ...
... måneders alderen også begynde at have glæde af en godnathistorie. Den skal ikke indeholde ret meget tekst, men være med små korte sætninger og billeder, som du kan vise hende. Læse lidt højt, vise billeder, læse lidt højt igen, vise nyt billede osv.
Du har fuldstændig ret i at det vil være en rigtig god idé at give jeres datter en godnatgrød om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Den vil mætte og gøre at hun ikke føler samme behov for brystet, når hun skal sove. Sammen med grøden kan hun få lidt mælk af en kop. Grøden gives i køkkenet, herefter får hun børstet tænder og I går på værelset, hvor du lige nu ammer hende, sidder og læser lidt, hun putter med sin klud, bamse, du putter hende i seng og læser videre, holder lidt i hånd, synger en godnatsang eller lignende.
Og stille og roligt tager det nye ritual så mere og mere over, så du stadig giver grød og mælk i køkkenet, børster tænder, sidder med hende, læser lidt, har sin klud eller bamse, du putter i seng, læser videre - eller måske putter hende direkte i seng og læser der - altså så hele ritualet er som det plejer at være, eneste forskel er at hun ikke længere ammes.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du må i princippet gerne amme hende inden putningen om aftenen så længe både hun og du synes det er dejligt og I begge nyder dette. Du behøver ikke stoppe amning fordi hun bliver et år. Og lige nu lyder det som om at hun har rigtig meget brug for brystet og det er derfor helt okay at du vælger at bibeholde amningen om aftenen lidt endnu. Hvornår hun så viser sig parat til at slippe amningen helt må du se - måske går der et par måneder, måske mere eller måske før - det afhænger helt af hvad du og hun har det bedst med.
Og nej - du skal ikke erstatte brystet om aftenen med en flaske. Den skal hun også vænnes af med og hvor man anbefaler at man godt kan amme så længe man har lyst, så er anbefalingen i forhold til flaske, at man stopper når barnet er godt et år.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.