Svar: Vores pige er ude af rytme
Kære Maiken
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen :)
Det lyder som om at I har været en del igennem det første år af jeres datters liv og det er helt naturligt, at det har været svært at skabe en rytme. Der er dog ingen tvivl om, som du også selv skriver, at det vil hjælpe både hende og jer, hvis I kan skabe lidt struktur i hverdagen og hjælpe hende til faste spise- og sovetider.
Det gennemsnitlige søvnbehov er 13.5 time i døgnet og du fortæller at jeres datter normalt sover 10 timer om natten. Det betyder at hun om dagen skal sove ca 3.5 time. Måske vil hun have brug for at sove lidt ekstra - fordi hendes bronktis og astma kører hende ekstra træt.. måske vil hun sove mindre, fordi hendes medicin gør hende "hyper" - men det er et udregnet søvnbehov, som du kan gå ud fra:)
Jeg synes det vil være rigtig godt, hvis hun kan få to lure dagligt. For det første fordi hun jo står meget tidligt op og for det andet fordi netop formiddagsluren ofte indeholder flere stadier og børn sover godt her. Søvnstadierne giver hende noget forskelligt. I stadie 1 og 2 øger hun sine motoriske færdigheder og humøret bliver bedre. I stadie 3 og 4 styrkes hendes hukommelse og immunsystem, kroppen udskiller væksthormon, muskler og knogler opbygges osv. Derudover er der også REM-søvnen som er drømmesøvnen og når hun drømmer, så bearbejdes alle dagens oplevelser. De bliver sorteret og lagret i hendes hukommelse og derfor siger man at man "bliver klogere af at sove".
Det er altså rigtig meget værd at prioritere hende to lure dagligt - både for at styrke hendes immunforsvar og også for at hjælpe ...
... hende med at få bearbejdet nogle af de oplevelser, som hun får ekstra mange af, hvis hun samtidig er særligt sensitiv.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Vågner kl 6 og I står op, skifter ble, snakker og hygger lidt - start dagen stille og roligt.
Morgen 7: Tilbydes havregrød, vand eller mælk af kop (to hanke, så hun selv kan drikke).
Puttes til formiddagslur ca kl 8 og sover her måske 1-1.5 time
Formiddag 10: ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden, frugtmos, Vand af kop.
Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleres med kogte grøntsager, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende. Må meget gerne få rester fra aftensmaden og må også gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.
Tilbydes en banan sammen med en kop mælk omkring kl 13
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes herefter til middagslur og sover her måske 2-2.5 time (hun skal op af sin middagslur før kl er 16)
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.
Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand eller mælk af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød i køkkenet sammen med lidt mælk ca 19.30-19.45. Får herefter børstet tænder.
Puttes til natten ca kl 20 (hvis hun stadig får flaske i forbindelse med putning er det helt fint).
Jeg håber at denne dagsplan og rytme giver lidt idé om hvad jeres datter har behov for og hvordan I kan hjælpe hende videre på vej :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer