Svar: Umulig at putte - 5 måneder
Kære Luise
Tak for dit brev og fine beskrivelse af, hvad du har forsøgt og hvad du tænker:)
Det lyder for mig som om at I hos jer er blevet lidt for fokuserede på at jeres dreng skal lære at falde i søvn i sin seng og lære at sove selv - du skriver at du efterhånden er desperat for at lære ham det og at du har forsøgt alt og intet virker. du skriver også at han ofte ender med at græde og skrige voldsomt og at du skal rokke ham voldsomt for at få ham til at sove - og at han når han endelig sover, sover så dårligt at du ender med at sidde med ham, parat til at rokke ham igen…
Hvad sker der ved at han får lov til at falde i søvn ved brystet? Du kan naturligvis være bange for at han bliver afhængig af dette, men det er ikke sikkert at han gør. Og lige nu er han jo afhængig af voldsom rokning og din favn - og du føler dig bundet til ham 24 timer i døgnet - så hvorfor ikke prøve at lade ham blive ammet og falde i søvn med brystet.
Om aftenen eller midt på dagen kan du f.eks. gøre det at du lægger dig med ham i dobbeltsengen, ammer ham, giver ham masser af nærhed og tæt fysisk kontakt, lader ham blive fyldt op med mælk, finde roen og slappe af med brystet og falde i søvn. Bliv liggende hos ham, udnyt muligheden til selv at få lidt hvile og virker han søgende efter 40 minutter, så må du gerne tilbyde ham brystet igen og på den måde hjælpe ham videre i søvnen. Om aftenen kan du lade ham ligge, naturligvis sikre dig at han ikke kan trille ned af sengen og komme til skade. Lade ham falde i søvn i din seng, trygt og dejligt - og inden du så går i seng sen aften, så kan du amme ham igen og derefter putte ham over i egen seng, hvor han så kan sove videre.
Om dagen kan du også gøre det at du ammer ham rigtig godt og putter ham fra din favn ned i barnevognen. Ikke i liften, den er han for stor til men ned i vognen, som den er. Flyt ham fra din favn der hvor han næsten sover, men ikke sover helt - lige der, hvor han tydeligvis har svært ved at holde øjnene åbne og hvor han med dine hænder og beroligende kærtegn kan lulles videre ind i søvnen. I stedet for at hoppe og svinge liften voldsomt, så tril ham en tur i barnevognen og hold ham på den måde sovende.
Det vil være en rigtig god måde at putte ham på - for det første fordi han igen bliver tryg ved at skulle sove og forbinder det med noget rart at ...
... skulle overgive sig til søvnen. For det andet, fordi han lærer at han ikke behøver blive hoppet og rokket med så voldsomt som det sker lige nu, men naturligt lærer at ligge ned, når han skal sove og kunne sove i sin barnevogn. At han lige nu skal ammes og forbinde søvnen med amning er helt okay - det har mange ekstra fordele og når han atter er tryg ved at sove, så kan I ændre lidt på denne rutine, men altså ikke lige nu. Og når han kan falde i søvn ved at du triller ham en lang tur, så er det også rigtig godt - og stille og roligt kan I så arbejde på at han skal trilles mindre og mindre, men det er heller ikke lige nu (hver ting til sin tid:)).
Planen jeg tidligere har sendt dig gælder stadig. Du kan naturligvis tilpasse tidspunkterne som du fornemmer han vil trives bedst. En fast dagsplan med faste spisetider osv. vil naturligt hjælpe jer til stille og roligt at finde ud af, hvornår han skal puttes, hvornår han er parat til at sove. Med den alder han har vil han naturligt stadig spise og sove lidt fleksibelt, men du må gerne prøve at skabe en rytme, hvor han tilbydes grød/mos to gange dagligt til fast tid og også forsøge at putte ham til nogen lunde fast tid hver dag (+/- en halv time). Det vil sige at hvis han f.eks. starter dagen kl ca 7 hver dag, så kan du arbejde på en formiddagslur omkring kl 9. Nogle dage vil han måske være parat til at blive puttet 8.45 og andre dage ikke før 9.15 - men det er helt okay.
Det samme gælder hans middagslur - den vil måske ofte skulle ligge et sted mellem kl 12-13 - nogle dage før og andre dage lidt senere, men deromkring.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og hans tredje lur vil måske ligge omkring kl 17 - det afhænger lidt af hvor lang en middagslur han tager. Og om aftenen vil han måske være parat til at blive puttet omkring kl 20 - igen +/- en halv time alt efter hvordan han har sovet i løbet af dagen.
Hvis det er svært at aflæse hans signaler, så kan det måske hjælpe dig med at se på klokken, men når det er sagt, så er det dog vigtigt at du ikke kun ser på tidspunktet men også prøver at tyde hans signaler, hans behov. Er du i tvivl, så prøve at lægge dig med ham i dobbeltsengen og lad ham finde ro ved brystet - hvis han er parat til at sove, så vil han ofte falde i søvn der og det må han som sagt meget gerne:)
Håber at ovenstående hjælper lidt på vej og giver lidt ro med på vejen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
D-vitamin
Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.
Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.
Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!