Svar: Mad, amning og vægt
Kære mor
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at du er opmærksom på din drengs indtag af både mad og mælk og at du drøfter det med lægen når du oplever at han ikke rigtigt tager på. Du har handlet helt rigtigt og du skal naturligvis lytte til din fornemmelse. Det er dog godt at din dreng nu atter begynder at tage lidt på i vægt, det lyder som om at det stille og roligt går den rigtige vej.
Det vil være en god idé at du laver hans grød og mos med modermælkserstatning. På den måde kan du energiberige hans mad lidt ekstra. Du må også meget gerne give ham varierede typer af fedtstof, så han ikke kun får smør, men også får Bakkedal, plantemargarine og lignende smørbare produkter og også gerne forskellige typer af olie - vindruekerneolie, rapsolie osv.
Med den alder han har vil det også være rigtig godt at tilbyde ham fisk. Varier mellem de forskellige typer - kog fisk eller lav fisk i ovnen og bland det i hans grøntsagsmos. Kød er også vigtigt. De ekstra proteiner hjælper også på væksten:)
Med hensyn til amning - så får han ganske givet det han har behov for hos dig og drikker sandsynligvis mere end de 60 ml som du kan malke ud. Du skriver at han om aftenen dier længe og han kan sagtens få mere end du lige umiddelbart tror. I løbet af natten lader han sig nøjes med et bryst af gangen og lyder til at regulere sit ...
... behov fint. Du må naturligvis gerne starte med at skære ned til 5 amninger, så du lige nu springer formiddagsamningen over men bibeholder en ekstra amning om eftermiddagen. På den måde kan du sikre ham lidt ekstra - også her hvor det er blevet varmere i vejret.
Derudover skal hans behov for væske dækkes af vand - vand er den bedste tørstslukker og det er vigtigt at han også lærer at drikke vand.
Du må naturligvis også gerne supplere med en flaske modermælkserstatning og det har naturligt betydning, hvis han af en flaske kan drikke 100 ml. Så lyder det som om at han er tørstig og har brug for mælken. Drikker han kun 30 ml, så kunne han måske have haft glæde af lidt vand i stedet eller måske bare have fået en tørstslukker ved brystet - det er altid svært at vide. Fordelen ved flaske er jo at du ved præcist, hvor meget han drikker, hvor hans indtag ved brystet er sværere at vurdere.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal derfor prøve at vurdere, hvordan han virker når han spiser hos dig. Kan du mærke at han tager godt fat? Kan du høre at han synker? Kan du se mælk i mundvigene på ham? Osv. Du skal også se på hvordan han tisser - det er vigtigt at urinen er klar og ikke koncentreret og han skal stadig have gode tunge tissebleer i løbet af dagen.
Håber du kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen:)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.