Annonce

Annonce

Svar: Operation af 2 årig? Hvordan gribes det an?


5. juni 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Tak for dit brev - håber I har haft en god pinse :)

Det er dejligt at operationen er blevet rykket frem og at I har fået en tid allerede nu. Og selvom det er et mindre indgreb, så er det naturligt ikke særlig rart og det er helt naturligt at du helst ville være foruden. Jeg er dog sikker på at det kommer til at forløbe rigtig godt og uden problemer:)

Det er rigtig dejligt, at du har mulighed for at være hos din dreng og kan tale til ham, berolige ham med dine ord, kærtegn osv. Det er din største opgave - netop at betrygge og berolige og vise ham igen og igen, at du er der og passer på ham.

Det er ikke sikkert at han vil stille særligt mange spørgsmål - for han er stadig så lille og hele situationen vil være så ny og anderledes, at han mere eller mindre nok bare følger med og måske bliver så overrumplet af alt det der foregår.

Begynder han at stille spørgsmål, så skal du naturligvis forsøge at forklare så godt som muligt, så han føler sig lyttet til og mødt, men samtidig prøve ikke at give ham alt for lange forklaringer. Det er godt, hvis du kan være så konkret som muligt - en forklaring kan være "fordi vi skal på sygehuset". Det kan du bruge, hvis han spørger til morgenmad, spørger til plaster osv. Kræver han mere forklaring på plasteret, så kan du sige "det er trylleplaster" eller du kan møde ham og den følelse han måske har "det er også fjollet, men sådan er det i dag". Med den alder han har, så vil det højst sandsynligt være for meget hvis du ...


Annonce

... begynder at tale med ham om at han skal stikkes, at det kan gøre ondt osv. Hvis han er sulten, så må du lytte til dette - du kan jo ikke give ham mad, men kan sige "du er sulten, det forstår jeg godt, se her, du kan få en lille isterning at sutte på" eller lignende.. og så må du prøve at aflede ham, så han glemmer sulten i maven.

I selve situationen, hvor det måske gør ondt, eller hvor han bliver utryg, må du naturligvis gerne sætte ord på "du kan ikke lide det", "av det er ikke rart" osv. så han føler sig mødt og lyttet til men samtidig berolige "de skynder sig, det er færdig lige om lidt", "mor er her, jeg passer på dig skat" osv. Det samme, når han ser dig i operationstøj "det er mig skat, hej, jeg er lige her" - prøve at smile, signalere ro - selvom det er svært, jeg ved det godt:)

Det kan være en rigtig god idé, hvis du allerede i dag kan tage på biblioteket og låne nogle billedebøger med hjem, som handler om børn der er på hospitalet. Det at læse om andre, læse om at man ligger i sengen, at lægen kommer ind og lytter på en, sygeplejersken kommer osv. vil være rigtig godt.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også gå ind på hjemmesiden www.hcand.dk - den er lavet af Odense Universitetshospital og beregnet til de 3-7 årige - men den kan godt ses af din dreng sammen med dig. Her fortælles lidt om undersøgelser og hvad der foregår på et hospital, når man bliver indlagt.

Rigtig meget held og lykke med det hele! Krydser fingre for at I får et godt forløb:)

Stort knus med på vejen! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce