Svar: Urolig og rastløs dreng
Kære M´s mor
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen - det lyder som om at I har det godt og trives:)
Du fortæller at jeres dreng er motorisk godt med og bruger sin krop rigtig meget. Han løber, kravler og virker til næsten at være i bevægelse hele tiden. Det er helt okay, du skal blot være opmærksom på at stimulere ham, så han udfordres kropsligt og så han derefter naturligt bedre vil kunne sidde stille. Det er altså en god idé at hjælpe ham med at bruge sig selv motorisk, før du beder ham sætte sig ved bordet for at spise. Jeg tænker at hvis han går direkte fra sofaen hen til middagsbordet, så vil det naturligt være sværere for ham at koncentrere sig om maden og sidde stille, end hvis han har løbet rundt og leget og derefter så skal sidde og spise sin mad.
Jeg ved ikke om I har have, men hvis I har vil det være rigtig godt at give ham forskellige klatremuligheder i haven, ligesom han også gerne må få løbehjul, cykler, scootere osv. som han kan køre rundt på. Balancebræt, vipper, gynger, klatrestativer, rutshjebaner, trædesten, trædestubbe osv. Jo mere jo bedre:) Hvis I ikke har have, så vil det være rigtig godt at gå på legepladsen så tit som muligt, så han der får mulighed for at bruge sig selv motorisk:)
Om aftenen kan det være en rigtig god idé at give ham et bad. Det at få et bad og derefter blive frotteret godt med håndklædet, få lidt massage osv. kan også hjælpe ham til at finde ro i kroppen. Badet bør ligge godt en time før han puttes - og hos jer skal han måske puttes lidt senere end han bliver lige nu. Du fortæller at han ofte ikke sover før efter 45 minutter - han er ikke ked af det, men tumler rundt og det må han naturligvis gerne, men det lyder for mig som om at han måske godt ville kunne sove før, hvis han blev puttet lidt senere. Du skal nemlig være opmærksom på, at han ikke begynder at få en vane og rutine omkring at putning trækker ud, og at det at komme i seng handler om at smide sutten ud af sengen og at far og mor kommer og giver den igen og igen. Det at blive puttet skal gerne handle om at lægge sig ned, lytte til historien, snakke lidt, blive kysset og derefter falde i søvn. For at lære ham dette er det vigtigt at afbryde den leg I lyder til at være ved at komme ind i, netop ved at putte ham senere, så han er mere træt og parat til at sove, når han puttes.
En godnatgrød i maven kan også være med til at give fysisk ro i kroppen. Lidt samme fornemmelse, som når du har spist lidt for meget og føler trang til at "slå mave" på sofaen. En godnatgrød gives adskilt fra aftensmaden og først efter aftenbadet. Det kan være en havregrød eller flerkornsgrød eller musligrød.
En aftenrutine kunne derfor være at I spiser aftensmad kl 17.30, herefter kommer han i bad, gøres klar til natten. Tilbydes godnatgrød i køkkenet sammen med lidt lun mælk ca kl 18.45. Får børstet tænder og puttes så til natten ca 19-19.15. Altså på det tidspunkt, hvor han normalt falder i søvn nu.
Når I spiser om aftenen så er det som sagt vigtigt at han har haft mulighed for at bruge sig selv motorisk, før I sætter jer til bords. Det er godt, hvis han kan tumle, gynge, klatre osv. Nogle gange kan det også være at gå en lille aftentur, før I skal spise, så vil han være mere parat til at sidde stille og spise, når I så er hjemme igen.
En mulighed, som også hjælper nogle børn er en speciel pude. Man kan købe puder, som hjælper børn med at sidde mere stille, så de bedre kan koncentrere sig om at spise, om at tegne, om at være ved bordet og det der nu foregår der. Det kan være en kilepude, hvor man kan regulere luften i puden efter behov. Det kan også være en Dynair siddepude eller det kan være en Protac kuglepude. Der findes lidt forskellige typer på markedet og de fås til mange forskellige ...
... priser.
Det er vigtigt at han føler sig medinddraget og oplever at være en del af det der skal ske. Når I sidder og spiser, så er det vigtigt ikke at tale hen over hovedet på ham, men tale med ham. Det betyder ikke at I skal kommentere på hvad han spiser og hvordan han spiser - mere at I skal medtænke at han føler sig set og mødt ved bordet, at det at I spiser sammen er noget hyggeligt og dejligt, noget I prioriterer. Det er vigtigt at måltidet er hyggeligt, at stemningen er god - du skriver at du selv har svært ved at spise, når han er urolig og det er vigtigt at han ikke føler at du er irriteret. Hvis han føler din irritation, vil det naturligt ikke være så rart for ham at sidde der.
Du må gerne lade ham være med til at dække bord. Han kan godt nu bære en tallerken, en gaffel, et glas osv hen til bordet - et af gangen. Han kan godt være med til at komme udskåret grønt i skåle og bære det hen til bordet. Han kan godt selv klatre op på sin høje stol… Det er vigtigt at han er med og tager aktivt del i det der skal foregå, når han selv er aktiv, er lysten til at sidde ved bordet naturligt også større.
Det er helt naturligt at hans verden nogle gange bryder sammen. Det hører alderen til og hos jer vil I måske mærke det ekstra, fordi han stadig har rigtig svært ved at udtrykke sig sprogligt. Det er dog rigtig godt at I kan fornemme at han er god til at forstå alt hvad I siger, og at han snakker rigtig meget - den lyst skal bibeholdes og det er dejligt at han snakker også selvom det ofte er "sort snak":)
Børn i 1-3 års alderen får ofte det man kalder fortvivlelsesanfald og når dette sker, s er jeres dreng ikke uartig men oprigtigt ked af det. Han er skuffet over at tingene ikke er, som han gerne vil have dem, at han ikke kan finde ud af noget bestemt,- skoene driller, maden falder af skeen osv. Det er ofte små bitte ting som i jeres øjne virker som bagateller, men som for ham betyder rigtig meget. Det er små ting som får hans verden til at vælte.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det bedste I kan gøre er at vise ham forståelse. Han har brug for medfølelse. Han har brug for at høre at det er dumt at I siger nej til det han vil, at det er irriterende at I ikke kan lege mere, at det er okay at det er svært at spise selv med ske eller at det er frustrerende, når I giver ham et æble og han hellere ville have haft en banan. Jo mere forståelse I kan vise ham, jo bedre er det.
Når han har fortvivlelsesanfald, så har han brug for at I sidder med ham, holder om ham og beroliger ham. Hvis du prøver at gå fra ham, så vil du sandsynligvis opleve at han går grædende efter dig "gå ikke fra mig mor", og det gør han fordi han har brug for din hjælp til at blive beroliget og få kroppen lidt ned i gear. At gå fra ham i sådanne situationer eller ignorere ham er derfor ikke hensigtsmæssigt - der har han brug for trøst, brug for hjælp til at få samling på sig selv.
Når han er frustreret og føler at tingene går imod ham, så pumper adrenalinen rundt i kroppen - adrenalin virker lidt ligesom ild - hvis man puster til det så kommer der mere af det, det flammer op, hvis man forholder sig roligt, så går det stille og roligt ud. Og jo mere ro du kan vise, jo mere rolig vil han naturligt også blive. Det er derfor vigtigt at du selv prøver at være rolig og tage det afslappet, når du gerne vil lære ham, at han kan tage det roligt:)
I forhold til hans sprog og hans tungebånd, så synes jeg du skal bestille en tid til en øre-næse-halslæge. Det kræver ikke henvisning. Det vil være relevant at få lægen til at vurdere hans tungebånd, ligesom lægen vil kunne se om jeres dreng har væske på ørerne. Hvis han har væske på ørerne vil det naturligt kunne påvirke hans hørelse og dermed hans sprog.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Forkælelse - forkælede børn
Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.
Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.
Små børn kan ikke...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...